Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Premiér Babiš podporuje daň pro internetové giganty

Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Premiér Andrej Babiš • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Premiér Andrej Babiš (ANO) podporuje zavedení zvláštní daně pro internetové giganty jako Facebook, Apple či Google. Řekl to novinářům v Egyptě na závěr summitu Evropské unie a Ligy arabských států. „Digitální daň určitě ano. Já jsem to podpořil i na Evropské radě, protože nadnárodní společnosti, co u nás podnikají, neplatí dost daně,“ řekl Babiš.  Návrh na zavedení evropské digitální daně předložila loni Evropská komise, počítal s nepřímou daní na příjmy z některých digitálních aktivit firem s celkovým minimálním ročním celosvětovým příjmem 750 milionů eur (19,2 miliardy Kč) a příjmy v EU ve výši 50 milionů eur (1,3 miliardy Kč). Mezi členskými státy EU ale návrh v prosinci nezískal podporu. Vlastní digitální daň hodlá zavést Rakousko. Tamní návrhy podle Babiše sleduje i česká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Možné zvýšení spotřební daně na alkohol zatím vláda podle Babiše neřešila, téma pouze teoreticky zaznělo při debatě o státním rozpočtu na příští rok. „Možná u hazardu, cigaret a alkoholu, což jsou samozřejmě činnosti, které bychom neměli podporovat,“ řekl premiér. V poslední době se objevilo několik návrhů vládních stran ohledně daňových změn. Začátkem února uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), že vláda chystá výraznější snížení daní, než s jakým původně počítala v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy. Lidé by mohli nakonec státu platit méně než 19 procent z hrubého příjmu. Návrh ministryně hodlá spojit s reformou veřejného zdravotního pojištění. Koncem ledna pak Schillerová řekla, že ANO chce zavést pro nejmenší podnikatele možnost úhrady daně a zdravotních a sociálních odvodů jednou pevnou částkou.  Vládní sociální demokraté uvedli, že chtějí opět mluvit s hnutím ANO o možném zavedení bankovní daně.

Z venezuelské armády prchají vojáci

Demonstrant bojující proti blokaci humanitární pomoci • Autor: AP, Fernando Vergara
Demonstrant bojující proti blokaci humanitární pomoci • Autor: AP, Fernando Vergara

Od soboty dezertovalo do sousední Kolumbie 156 příslušníků venezuelských bezpečnostních sil. Opoziční předák Juan Guaidó, který vystupuje jako prozatímní prezident Venezuely, už dříve nabídl amnestii vojákům, pokud mu pomohou obnovit v zemi ústavní pořádek a demokracii. Podle jednoho z dezertérů  existuje mnoho profesionálních jednotek, které je chtějí následovat, a bude to mít výrazný vliv na ozbrojené síly. Zároveň urpchlíci přiznávají, že se bojí o své rodiny, „Vážíme si odvahy a vlasteneckého ducha více než 160 vojáků a policistů, kteří se přidali na stranu ústavy,“ napsal podle CT24 na Twitteru Guaidó, který je od ledna předsedou parlamentu a jehož už přes padesát států uznalo prozatímním prezidentem Venezuely. Právě vojáci a hlavně armádní důstojníci jsou pro změnu režimu ve Venezuele klíčoví. Zatím se je ale opozici nepodařilo přimět, aby se přidali na její stranu, i když jim slíbila amnestii.

První dezerce se odehrály poté, co přišla z hlavního města regionu Norte de Santander Cucúty zpráva , že do Venezuely vyrazily kamiony naložené potravinami a léky. Maduro přitom nechal v pátek hranice uzavřít a na hraničních přechodech se o víkendu odehrály násilné potyčky demonstrantů s venezuelskými pohraničníky. Zemřeli při nich nejméně čtyři lidé. Víkendové násilí na hranici  mají přitom z části na svědomí i takzvané colectivos. Tyto ozbrojené gangy civilistů za sociální výhody podporují Madura a při demonstracích násilím zasahují proti opozici. Guaidó se má v pondělí v kolumbijské metropoli Bogotá zúčastnit setkání vůdců zemí v regionu a hovořit má také s americkým viceprezidentem Mikem Pencem.

Trump a Kim by mohli dohodnout formální konec korejské války

Donald Trump a Kim Čong-un • Autor: REUTERS
Donald Trump a Kim Čong-un • Autor: REUTERS

Americký prezident Donald Trump a severokerejský vůdce Kim Čong-un by se mohli na nadcházejícím summitu ve Vietnamu dohodnout na vyhlášení konce válečného stavu, který mezi Severní a Jižní Koreou technicky stále přetrvává od korejské války z let 1950 až 1953. Konflikt totiž skončil jen příměřím. Trump a Kim se sejdou už k druhé vzájemné vrcholné schůzce ve středu a ve čtvrtek v Hanoji. Historicky první summit úřadujícího amerického prezidenta a vůdce KLDR se uskutečnil před osmi měsíci v Singapuru. Trump a Kim se tehdy dohodli, že budou usilovat o úplné jaderné odzbrojení Korejského poloostrova.

Poněkud vágně formulovaná dohoda však zatím nepřinesla významné výsledky. Americký prezident v neděli na setkání s guvernéry jednotlivých států USA v Bílém domě řekl, že je spokojen, dokud Severní Korea nepokračuje ve zkouškách raket. „Nespěchám. Nechci na nikoho tlačit,“ řekl šéf Bílého domu. „Jenom nechci (raketové) zkoušky. Dokud nejsou žádné zkoušky, jsem spokojený,“ dodal Trump. Kim Čong-un cestuje do Vietnamu vlakem přes Čínu. Před summitem s Trumpem se sejde s vietnamským prezidentem a dalšími vysokými činiteli. Trump do Vietnamu dorazí v úterý večer. S vietnamským prezidentem Nguyenem Phu Trongem se sejde ve středu ráno. Informaci o možnosti konce válečného stavu přinesl jihokorejský Soul a tamní média, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov však sdělil, že problém Korejského poloostrova nemá rychlé řešení. OSN by podle něj měla zrušit část sankcí, jež komplikují vztahy mezi Pchjongjangem a Soulem.

Britští poslanci volají po odkladu brexitu

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Britská premiérka Theresa May čelí stále většímu tlaku na odklad odchodu Británie z EU. Ve středu britští poslanci chystají předložit hned dva různé návrhy žádající odklad brexitu o dva měsíce, pokud se dohodu nepodaří brzy uzavřít. Podle interních zdrojů May jeden z návrhů nejspíš podpoří, píše iDnes.cz. Pondělní schůzka předsedy Evropské komise Jeana-Claude Junckera s britskou premiérkou v egyptském Šarm aš-Šajchu označila mluvčí komise za dobrou a konstruktivní. Brusel podle ní předpokládá, že Británie odejde z EU podle plánu 29. března. Šéf Evropské rady Donald Tusk, který s Mayovou na okraj summitu EU s arabskými zeměmi taktéž hovořil, ovšem odklad Brexitu označil za rozumné řešení, které je čím dál víc pravděpodobné s blížícím se 29. březnem.

Britská premiérka však údajně stále věří, že odkladu dokáže zabránit.  V pondělí pouze zopakovala, že věří ve schválení dohody v termínu a že ani odklad brexitu nezaručí dosažení kompromisu. V neděli ovšem web The Telegraph uvedl, že Mayová dvouměsíční odklad již začíná zvažovat. Informaci, že premiérka na posunutí brexitu nejspíš přistoupí, v pondělí potvrdil také server BBC. Skupina konzervativních poslanců vedená Andrewem Percym a Simonem Hartem se ve středu v britském parlamentu chystá navrhnout dodatek, v němž bude požadovat odklad brexitu do 23. května, pakliže se Mayové nepodaří dosáhnout dohody o odchodu z EU do 13. března. Percy a Hart se tak snaží vytvořit alternativu radikálnějšímu návrhu labouristické poslankyně Yvette Coper a konzervativce Olivera Letwina, kteří zodpovědnost za žádost o odklad navrhují přesunout na poslaneckou sněmovnu.

Praha zavede MHD zdarma v době smogu

Ilustrační foto • Autor: HN - Lukas Biba
Ilustrační foto • Autor: HN - Lukas Biba

Hlavní město zavede v době smogových situací MHD zdarma, a to včetně vlaků. Jeden den bezplatné přepravy vyjde městskou pokladnu na pět milionů korun, držitelům časových jízdenek neplánuje magistrát část jízdného vracet. Rozhodli o tom pražští radní. Opatření zvažovala i minulá politická reprezentace, nakonec od něj ustoupila se zdůvodněním, že by to na kvalitu ovzduší nemělo výraznější vliv. Město nyní připravuje i další opatření, například vyhlášku omezující topení tuhými palivy. „Je to jasný signál, který chceme vyslat směrem k občanům, že v případě vyhlášení smogové situace se životní prostředí nachází v nějaké krizové situaci, která ohrožuje lidské zdraví,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Smogové situace v jednotlivých krajích vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav - a to ve stupni „smogová situace“ a „regulace“, kdy se omezuje výroba. Město chce MHD zdarma zavádět již při mírnější situaci. Náklady bude město dopravcům kompenzovat z rozpočtové rezervy, a to vždy za čtvrtletí. Posílení spojů tak, aby zvládly případné zvýšení počtu cestujících, je ale podle dokumentu problematické. Jak v případě tramvají, tak metra a železnice je v metropoli síť na hranici kapacity. Podle schváleného dokumentu by bylo opatření účinnější, kdyby se k němu připojil Středočeský kraj. Zástupci kraje jsou podle náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) nápadu otevřeni, ale jednání jsou teprve na začátku.

Čínské geneticky upravené děti zřejmě mají i lepší paměť

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Čínskému vědci Che Ťien-kchuejovi, který uvedl, že upravil DNA lidských embryí, z nichž se poté měly narodit děti imunní proti HIV, se možná podařilo vylepšit také jejich paměť a kognitivní schopnosti. Dvojčata Nana a Lulu, která se již narodila, by podle vědců mohla být inteligentnější a úspěšnější ve škole. Informoval o tom server Futurism.com.

Gen CCR5, který vědec Che Ťien-kchuej u embryí upravil, souvisí s citlivostí na HIV. Virus ho potřebuje , aby mohl vniknout do lidské krve. Při pokusech s laboratorními myšmi tento gen ale také ovlivňuje kognitivní funkce. Má tedy pravděpodobně vliv na paměť, koncentraci či rychlost myšlení. Podle MIT Technology Review by to mohlo znamenat, že se čínskému vědci podařilo vytvořit „vylepšené lidi“. Přestože neexistují žádné důkazy o tom, že by to bylo cílem Che Ťien-kchueje, podle MIT Review o této funkci genu věděl. Studie vědců z Kalifornské univerzity Alcino J. Silvy a jeho kolegy Miou Zhoua o tom, že odstranění zmíněného genu u myší výrazně zlepšuje jejich paměť, vyšla již v roce 2016.

„Nejjednodušší interpretací je, že tyto mutace budou mít vliv na kognitivní funkce dvojčat,“ řekl neurobiolog Silva, který odhalil, jakou roli má gen CCR5 na paměť a na to, jak si mozek vytváří nová spojení. Dodal ale, že není jasné, jak přesně tento efekt bude vypadat, což je podle něj důvodem, proč by lidé takové experimenty neměli dělat. Podle studií, které vyšly v časopisu Cell, se jedinci, kterým gen chybí, lépe zotavují z mozkových mrtvic a z traumatických poranění mozku. Lidé, kteří mají alespoň o jednu kopii genu CCR5 méně, si podle výzkumů dokonce vedou lépe ve škole.

„My jsme první, kteří odhalili, jakou funkci má CCR5 v lidském mozku, a první, kteří oznámili vliv na výši stupně dosaženého vzdělání,“ řekl S. Thomas Carmichael z Kalifornské Univerzity, který gen zkoumá. Zároveň ale dodal, že jsou potřeba další výzkumy.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].