Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Andrej Babiš skončí! Skončí?

Mnozí naivně věřili, že hnutí ANO by mohl být projekt, který Česko očistí a zmodernizuje. Dnes této iluzi už nevěří snad ani Babiš. Nepochybně bude moci zaplatit kdejaké marketingové služby, ale řada nejlepších lidí v oboru nechce své jméno špinit spoluprací s ANO.

Andrej Babiš • Autor: Milan Bureš
Andrej Babiš • Autor: Milan Bureš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Byla to událost srovnatelná se samotnou volbou prezidenta. Andrej Babiš rozpustil svůj legendární marketingový tým a stahuje se prý z politiky. To první je již potvrzené, jestli opustí i sněmovnu, uvidíme zřejmě už brzy. Jeho spolupracovníci ale mluví o hotové věci. Znamená to tedy konec Babiše a s tím spojený rozpad hnutí ANO?

Není prohra jako prohra. Zpráva, že Babiš získal o milion hlasů méně než Petr Pavel, je mnohem silnější než ta, že šéf hnutí ANO obdržel více hlasů než celé hnutí ve sněmovních volbách v roce 2021. Je patrné, že Babiš proti sobě svojí arogancí zvedl většinu Česka. Pro Babiše je to navíc druhá prohra v řadě a nemá před sebou perspektivu blízkých voleb, kde by mohl zazářit. Už během kampaně bylo patrné, jak ho rozčiluje označení poslanec. Bylo mu to málo, cítil se ponížený. Tak jako to bylo málo po volbách v roce 2002 pro Václava Klause. Ten si ale dokázal vyjednat zvolení prezidentem, Babiš by musel chodit další roky do práce, ale kamery by mířily jiným směrem.

Pokud se teď stáhne (víme, jak často mění názory, takže třeba to neudělá), bude to z jeho pohledu rozumný krok. A nejen pro to, aby si ujasnil, co bude dál. Lidská paměť je někdy nepochopitelná a třeba časem opadne rozruch, který doprovází každý jeho krok. Bylo by sice absurdní, kdyby se na jeho chyby a skandály zapomnělo, ale v roce 2002 po premiérském fiasku Miloše Zemana nikdo nevěřil, že o dekádu později se stane hlavou státu. Mluvit o tom, že Babiš zmizí úplně z veřejného prostoru, by bylo předčasné, nepochybně bude sledovat, jak si vedou jeho akcie.

Přesto je tohle výjimečný okamžik v tažení Andreje Babiše veřejným prostorem. Už jen rozpad jeho marketingového týmu je překvapivý moment. Nabízeli mu víc než jen rady s kampaní, byli jeho blízkými spolupracovníky, rádci. Nejlepší z nich získal hned na začátku kariéry před více než deseti lety, kdy mnozí naivně věřili, že hnutí ANO by mohl být projekt, který Česko očistí a zmodernizuje. Dnes této iluzi už nevěří snad ani Babiš. Nepochybně bude moci zaplatit kdejaké marketingové služby, ale řada nejlepších lidí v oboru nechce své jméno špinit spoluprací s ANO.

A právě uvnitř hnutí teď zřejmě zavládne největší napětí. Pokud Babiš, byť jen načas, opustí politiku, má spoustu věcí na hraní – Agrofert, média, Čapí hnízdo a další projekty. Lidé v ANO jsou ale většinou plně závislí na svém lídrovi. Budou lidé volit hnutí i bez Babiše? Případně v jakém počtu? A nezrodí se nějaká nová konkurence?

Možná na tyto otázky nikdy nedostaneme odpověď, protože si Babiš mandát ponechá. Případně se za rok vrátí a rozjede kampaň, kde budou zase létat silná slova a emoce. Ale zápas o opuštěné království jménem ANO by mohl být poutavou podívanou. Jasný nástupce tam není, ambicí je hodně.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery
šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 6/2023 pod titulkem Andrej Babiš skončí! Skončí?