Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Progresivní Slovensko

Kdybychom to v programu neměli my, tak se transgender lidí nezastane nikdo

Jak uspěje ve slovenských volbách strana, z níž bigotní katolíci pod Tatrami sotva popadají dech

Proč se vracel? (Michal Šimečka) • Autor: Milan Jaroš
Proč se vracel? (Michal Šimečka) • Autor: Milan Jaroš

Tak jako každý rok i letos jsem pro vás vybral texty, které ilustrují rok 2023. Pokud nepatříte mezi naše předplatitele a chcete si vybrané texty a rozhovory přečíst, předplatit si nás můžete už za 180 kč na měsíc. Budete mít k dispozici aktuální texty, jejich audio podobu a přístup do archivu od roku 1989. Můžete tak učinit na adrese predplatne.respekt.cz.

Erik Tabery, šéfredaktor

Po příjezdu do Bratislavy není snadné uvěřit, že je Slovensko zemí sílícího fašismu a Putinových stoupenců. Zdejší městské divadlo je ověšené duhovými vlajkami a v ulicích centra sotva usychají nové cyklistické pruhy narýsované na asfaltu, kde donedávna kralovala auta. Jejich strůjce, liberální primátor Matúš Vallo, vybavený ziskem 60 procent hlasů v loňských komunálních volbách, kritikům za volanty s klidem vzkazuje, že každý, tedy i cyklisté, má mít možnost najít si v Bratislavě svůj prostor a že je třeba zvykat si na kompromis.

Vallo tohle říká na mítinku v jednom z hudebních klubů, kam přišel podpořit nejsilnější bratislavskou stranu Progresivní Slovensko (PS), která by se neztratila ani v nejuvolněnějších čtvrtích Berlína či Amsterdamu. Atmosféru v sále před začátkem rozehřívá decentně puštěný Bowie, veselo je ale hlavně z posledních průzkumů veřejného mínění. Progresivisti dýchají na záda vedoucímu Smeru a nezdá se nereálné, že by mohli i vyhrát. V sále plném podporovatelů se tedy nejvíc aplauduje muži usazenému na gauči na pódiu vedle primátora – předsedovi strany Michalu Šimečkovi. Ten odpoví na otázku moderátorky „proč se, proboha, vracel na Slovensko“, když vystudoval v Británii, a ubezpečuje přítomné, že „po těchto volbách nikdo nebude moct říct, že je PS pouze bratislavskou stranou“.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].