Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Jablka s chutí kraje

Ty názvy znějí poeticky: Žďárské úrodné jablko, Holovouský malináč, Jadernička moravská, hruška Solanka, bělokarpatská Jačmenka... Staré ovocné odrůdy jsou chutí svého místa a také tam nejlépe prospívají. Najdete je v opuštěných sadech, sílí ale také trend jejich opětovného vysazování.

Staré odrůdy ovocných stromů jsou fajnšmekrovskou záležitostí. Co může být lepšího než zasadit strom, který pochází zrovna z vaší vesnice nebo regionu? Spolu s ním zapustíte kořeny hlouběji do místních nejen kulinárních tradic a zároveň máte jistotu, že se mu bude dařit: je na danou nadmořskou výšku, druh půdy a místní klima nastavený.

V našich krajích lokálních odrůd ovoce vzniklo během staletí celkem dost, problém je jen v tom, že většina ovocných školek na původní odrůdy rezignovala a sází hlavně na produkci zaměnitelnou s jinými zeměmi.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].