Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Léky proti obezitě

Časovaná bomba

Co lidem mohou přinést nové léky proti obezitě a na co jsou krátké

Komplexní problém. Lék ani dieta k léčbě obezity nestačí. • Autor: Profimedia
Komplexní problém. Lék ani dieta k léčbě obezity nestačí. • Autor: Profimedia

Z novinových titulků a výkřiků na sociálních sítích by se mohlo zdát, že celosvětový zápas s obezitou právě zaznamenal zásadní vítězství. Média a influenceři referují o zázračném léku, který během několika týdnů dokáže snížit tělesnou hmotnost až o 20 procent. K tomu začaly přibývat příběhy těch, kteří si jej vzali, a jejich hmotnost pak skutečně znatelně klesala. Zázrak se jmenuje Wegovy, je z dílny dánské společnosti Novo Nordisk a podobně jako jiné podobné preparáty vychází z léku původně určeného na léčbu cukrovky. Ten se jmenuje Ozempic a ve spojitosti s obezitou se v posledních týdnech a měsících trochu nepřesně dostal do obecného povědomí.

Lék samozřejmě všespásný není. Je funkční a v mnoha směrech pokrokový, ale experti připomínají, že tak komplexní problém, jakým obezita je, sám o sobě vyřešit nemůže. Už nyní pomohl – zatím zvláště ve Spojených státech – zesílit debatu o jedné z největších globálních výzev zdravotnictví a nastínit podrobnější realitu současnosti a budoucnosti. Jak tato realita vypadá v Česku?

Chyba systému

„Byl bych hodně opatrný se závěrem, že jsme zachráněni,“ krotí Martin Haluzík očekávání po dotazu, co se to teď s léky na obezitu děje. Předseda České obezitologické společnosti a současně přednosta Centra diabetologie v IKEM ale nejprve vypočítává důvody k radosti. Například, že dřívější antiobezitika – na rozdíl od Wegovy – působila v mozku a měla na svědomí závažné vedlejší účinky, zejména depresi. „To tahle nedělají,“ říká. 

Působí totiž přímo ve střevě a zjednodušeně řečeno napodobují jeden ze střevních hormonů GLP-1. Vysílají do mozku signál a vytvoří pocit sytosti a současně zpomalují vyprazdňování žaludku. V praxi to znamená „zmatení“ mozku: člověk, který si léčivo aplikuje, musí snížit své porce alespoň o třetinu. Jinak by mu mohlo být špatně a může se dostavit zácpa, průjem či zvracení. Zároveň ale takový člověk ani onu třetinu nemá chuť dojídat. A ukazuje se, že nemá chuť ani na večerní svačiny, ke kterým se po stresujícím dni (samozřejmě nejen obézní) lidé uchylují: ať už jde o čokoládu nebo pivo. Někteří Haluzíkovi pacienti přestali mít chuť na alkohol.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].