Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Seriál týdne

Slow Horses
Slow Horses

Studená válka neskončila. Aspoň pro veterány britské tajné služby MI5, kteří sice aktuálně prodávají vibrátory, ale poznají bývalé agenty KGB, které jsou schopní sledovat přes celý Londýn. Na konci je z nich mrtvola na sedadle autobusu. Verdikt: infarkt. Mrtvý ale stihl zanechat zprávu, že Rusové aktivovali spící agenty. Tak začíná druhá řada britského seriálu (Apple TV+) Slow Horses – návykově zábavného příspěvku k žánru špionážních thrillerů, od nichž si zároveň drží rozkošně ironický odstup.

Název odkazuje k odkladišti pro špiony, kteří něco zkazili. Odklizení do profesionálního očistce se cítí jako holky pro všechno. Mohou snít o bondovských misích, ale vrcholem jejich dne je prohrabávání se v odpadcích. Pomalým koním velí Jackson Lamb (brilantní Gary Oldman), zanedbaný, upocený, s tlustými skly brýlí a náklonností k láhvi, jehož tesilové trenýrky trefně vyjadřují éru před pádem berlínské zdi, již miluje i nenávidí kvůli tomu, co v ní musel dělat. Neustále kousavě komentuje kvality podřízených. Někdy to vypadá, že jeho suše pronášené urážky jsou smyslem jeho existence. V duchu žánru je za ním ale víc, než se zdá.

V každé řadě na tým spadne jiný případ. V první je to zpackaný únos muslimského studenta, kterému chtějí pravicoví extremisté za svítání useknout hlavu. Ve druhé zase ruské tajné služby hrající hry, v nichž figurují disidenti a Marek Vašut coby superagent. Navíc je v obou případech jejich protihráčem a nepřítelem vedení MI5, jež je bez…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].