0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura18. 3. 20233 minuty

Čokoládu ne

Děti, chcete brokolici? Ne. Chcete fazolky? Ne, chcete čokoládu. Ale tu nedostanete. Budete mít místo toho nečokoládu. Po nemasu je to další jídlo, které má lidstvu zlepšit klimatickou bilanci i svědomí. Nečokoláda je nový trend pro mladé i nemladé. Takže neodmlouvejte, vy zlobivé děti.

Nečokoláda je jako čokoláda, ale bez čokolády. Přesněji, nedávají se tam kakaové boby. Výrobě nečokolády s neboby se věnuje už několik startupů, nejvíce slyšet je o značce Nocoa z Německa a WNWN (jako win-win) z Velké Británie. Nocoa dokonce ukázala své hlavní ingredience. Je to oves, bambucké máslo a fermentované zbytky z rostlinné výroby, například melasa z cukrové řepy. Z těchto věcí vznikne hmota, která jako čokoláda vypadá a k překvapení všech prý také chutná.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Proč ovšem měnit zrovna něco, co funguje tak dobře jako recept na čokoládu? Není nečokoláda tak trochu nevýhra? Ne, ne, ne, říkají výrobci. Nebo snad chcete, aby vám na planetě zbyl místo pralesa jen neprales? Asi dvě třetiny světové produkce kakaových bobů pocházejí ze dvou afrických zemí – z Pobřeží slonoviny a Ghany. Tam kvůli tomu dochází k rapidnímu odlesňování a likvidaci pralesa; postupuje tu nejrychlejším tempem ze všech zemí světa. Ale ani producenti kakaa jinde v Africe, Asii a Latinské Americe se s přírodou nepárají. A dělají z ní nepřírodu.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc