Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Čokoládu ne

Děti, chcete brokolici? Ne. Chcete fazolky? Ne, chcete čokoládu. Ale tu nedostanete. Budete mít místo toho nečokoládu. Po nemasu je to další jídlo, které má lidstvu zlepšit klimatickou bilanci i svědomí. Nečokoláda je nový trend pro mladé i nemladé. Takže neodmlouvejte, vy zlobivé děti.

Nečokoláda je jako čokoláda, ale bez čokolády. Přesněji, nedávají se tam kakaové boby. Výrobě nečokolády s neboby se věnuje už několik startupů, nejvíce slyšet je o značce Nocoa z Německa a WNWN (jako win-win) z Velké Británie. Nocoa dokonce ukázala své hlavní ingredience. Je to oves, bambucké máslo a fermentované zbytky z rostlinné výroby, například melasa z cukrové řepy. Z těchto věcí vznikne hmota, která jako čokoláda vypadá a k překvapení všech prý také chutná.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].