Tak si připijeme. Na olympiádu v Pekingu! Nalijeme si paj-ťiou. Nebo též baijiu. Touhle vrcholovou čínskou lihovinou, ze které se prý už brzy stane trend. Na zdraví! Čínsky kan-pej! Ať žije sportovní svátek, není důležité vyhrát!

Velkou budoucnost předpovídá tomuto alkoholu agentura WGSN a další znalci trendů. Ale těžko se tomu věří, protože paj-ťiou zatím pije miliarda Číňanů a pár odvážlivců k tomu. A dostupný je jen málokde. Takže se musíme spolehnout na popis toho, jak chutná. Někomu jako kerosin, jinému jako gumoví medvídci, někomu jako vlhká země. Někdo vyzdvihuje tóny pepře, anýzu nebo sójové omáčky. Je to jednak tím, že kořalka se lépe pije, než popisuje, ale i tím, že paj-ťiou má mnoho variant a místních verzí. Právě to na ní oceňují barmani, kteří ji postupně začali objevovat. Hlavní je ovšem u všech variant podíl alkoholu – a ten je vysoký. Většinou až šedesát, někdy i sedmdesát procent. Tak na olympiádu! Brrrr!

Paj-ťiou se vyrábí z obilí – prosa, čiroku, rýže, jáhel, záleží na oblasti i na tom, co zrovna je. Nechá se fermentovat v hliněných nádobách nebo prostě na hromadě a poté se vypálí. V Číně je víc než deset tisíc palíren – ročně se téhle čínské vodky vyrobí třináct miliard litrů, zatímco té normální nějaké čtyři miliardy litrů. Je to prostě rekordman. Je údajně také nejstarší, vyrábí se již pět tisíc let a hrdě se řadí mezi velkolepé čínské vynálezy, po bok porcelánu a TikToku.

Číňané jej hojně užívají jako mocné a silné sociální lepidlo. Pije se…

1_obalka_R5
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R5
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 40 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1332

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte