Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Téma

Boj o hrad: Dvě místa pro tři

Výzkumy ukazují, že ani jeden z trojice favoritů nemá druhé kolo voleb jisté. Začíná zápas o vše. S jakou strategií do něj jdou?

Babiš nepřišel, ale patří k nim. (Danuše Nerudová a Petr Pavel na debatě Zavolíme!) • Autor: Matěj Stránský
Babiš nepřišel, ale patří k nim. (Danuše Nerudová a Petr Pavel na debatě Zavolíme!) • Autor: Matěj Stránský

V posledních dvou týdnech jsme dostali dvě důležité zprávy k blížící se prezidentské volbě. Ministerstvo vnitra po kontrole přihlášek oznámilo, že v této zemi žije devět lidí, kteří mohou vstoupit do prezidentské volby v roli kandidátů či kandidátek. Druhou, dnes už jen těžko zpochybnitelnou zprávou je, že z řady devíti jmen (Petr Pavel, Andrej Babiš, Danuše Nerudová, Pavel Fischer, Marek Hilšer, Jaroslav Bašta, Josef Středula, Denisa Rohanová a Tomáš Zima) má pro voliče toužícího mít na Hradě kandidáta ze svého volebního lístku cenu pamatovat si jen první tři. Série průzkumů veřejného mínění, zakončená prozatím minulý pátek výzkumem agentury IPSOS, ukazuje, že nikdo jiný než Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel do druhého kola volby nemá šanci proniknout. Grafy voličských preferencí u nich ukazují tři vysoké sloupce vedle sebe mezi 25–29 procenty. U pat jejich sloupců se krčí malé sloupky od šesti procent níže a u nich jména zbytku uchazečů. „Propast je natolik velká, že si nedovedu představit, co by se muselo stát, aby kdokoli mimo trojici v čele mohl pomýšlet na postup do druhého kola,“ říká politolog z Masarykovy univerzity Miloš Gregor.

Pro favority volby to zároveň znamená, že definitivně přituhuje. Jsou tři a místa pro druhé kolo jsou jen dvě, jeden z trojice nutně zůstane v prvním kole před branami úspěchu. Jak se právě teď mění dynamika kampaně a jaké strategie trojice chystá?

Rozum a emoce

Petr Pavel byl donedávna vůdcem průzkumů, dnes už je jeho jméno u několika z nich vepsáno až u druhého sloupku – v preferencích ho mírně předbíhá Andrej Babiš a zezadu velmi rychle dotahuje Danuše Nerudová. Žádná nová strategie lákání voličů, reagující na důležitost následujících pěti a půl týdne, než se otevřou volební místnosti, u něj dosud nebyla patrná, a i minulé úterý u klece se lvy v plzeňské zoo působil stejně jako posledních pár měsíců – muž s pevným postojem a minimální mimikou, který naslouchá zdlouhavému výkladu zoologa o životě lvů berberských znatelně trpělivěji než houf novinářů a návštěvníků. Hostitelská zoo připravila kandidátovi překvapení, dvě čerstvé mrtvoly muflonů zavěšené na řetězech, na něž jako hřeb prezidentského programu vypustila lví rodinu, lvi se hladově zakusují do mrtvých těl. „To jsem nečekal, myslel jsem, že krmení lvů bude znamenat, že jim ošetřovatelé hodí kusy potravy,“ říká Petr Pavel, když pár lidí odvrací od syrového výjevu zrak, „ale na druhou stranu, i tohle je život.“

Takové krmení nečekal. (Petr Pavel v Zoo Plzeň) • Autor: Matěj Stránský
Takové krmení nečekal. (Petr Pavel v Zoo Plzeň) • Autor: Matěj Stránský

Mluvčí Pavlovy prezidentské kampaně Markéta Řeháková cestou k hrochům líčí, že žádnou novou strategii jako reakci na zvyšující se graf Danuše Nerudové a mírně vedoucí postavení Andreje Babiše tým Petra Pavla nechystá, že se bude zkrátka Petr Pavel dál představovat jako „nejkompetentnější kandidát na funkci prezidenta, jako kandidát, který dokáže dovést ke konsenzu třicet zemí rozdílných zájmů, má zkušenosti z mezinárodní scény a je to válečný hrdina“. V kandidatuře Petra Pavla dosud silně rezonovala otázka jeho minulosti krátce před rokem 1989, kdy vstoupil do KSČ a nastoupil do výcviku u komunistické vojenské rozvědky a zpočátku na kritické otázky nereagoval se stejnou trpělivostí, jakou předvedl u klecí v zoo. V poslední době už na dotazy odpovídá bývalý vysoký představitel NATO jednotně: že jiný svět tehdy neznal, byl tak vychován, udělal chybu a posledních 33 let ji odčiňuje.

Petr Pavel nemusel čelit stejnému handicapu jako Danuše Nerudová, kterou zpočátku nikdo neznal a její kampaň se dlouho musela soustředit především na to, aby lidé vůbec zaznamenali, že existuje. Nejvyššího vojáka v zemi znal téměř každý. „Ale mnoho lidí, přestože mě znají podle vizáže, kolikrát netuší, co jim mohu nabídnout. Chci jim to sdělovat, aby mohli zvážit, jestli je to pro ně dobrá nabídka, nebo ne,“ říká Petr Pavel. „Schopnost pojmenovat problémy pravým jménem, řešit věci podle pořadí, mluvit srozumitelně, obklopit se odborníky, kteří jsou schopni udělat analýzu a doporučení, přijímat rozhodnutí, vést jednání i pod tlakem,“ vyjmenovává své klady, o nichž chce přesvědčit voliče.

Kdyby grafy v den volby zůstaly tak, jak stály minulý týden, byl by to on, kdo postoupí do druhého kola s Andrejem Babišem. Ve veřejné debatě pořádané médii, školami nebo veřejností se s ním zatím nepotkal, protože Babiš do debat odmítá až do ledna chodit, ale, jak říká, žádnou obavu ze slovního souboje nemá. Babiše Petr Pavel dobře zná – když byl náčelníkem generálního štábu české armády, byl Babiš ministrem financí. Tehdy spolu sváděli argumentační boj o výši rozpočtu pro armádu. Hrozilo, že se armádě výrazně sníží přísun peněz. „Bylo to těžké, ale dosáhl jsem svého. Andrej Babiš neměl argumenty, kterými by byl schopen konkurovat, protože té problematice nerozuměl,“ popisuje a trochu se u toho usmívá.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].