Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Ještě jedna úspěšná ofenziva Kyjeva a Rusové budou chtít konec

S profesorem válečných studií sirem Lawrencem Freedmanem o tom, proč válka bude trvat měsíce, a ne roky

Lawrence Freedman • Autor: Pako Mera / Shutterstock Editori
Lawrence Freedman • Autor: Pako Mera / Shutterstock Editori

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu vyhlásil částečnou mobilizaci. Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua by mohlo být na Ukrajinu vysláno tři sta tisíc rezervistů, mužů, mluví se i o lidech, kteří dříve působili v armádě a mají nějakou zkušenost s bojem. Jak realistické je tohle číslo? A jak můžou tyto posily změnit samotný průběh války ve chvíli, kdy má Ukrajina po nedávné úspěšné protiofenzivě navrch?

Domnívám se, že Rusové chtěli zmobilizovat co nejvíce lidí. Byly vyloučeny určité skupiny a profese, jako například studenti, ale předpokladem je, že když režim vyvine tlak, a to se očekává, část rezervistů dá dohromady, i když je otázka, jestli to bude oněch tři sta tisíc. To je v tuhle chvíli už méně jasné. Musíme brát v úvahu, že mobilizace je v Rusku nepopulární, odvedenci se jí budou všemožně vyhýbat, bude problém i v logistice. Myslím tím proces jejich výcviku, nedostatek oblečení, tohle není vůbec legrace, není jasné, nakolik se to zvládne. Něco jiného je trčet na Ukrajině, kde v zimě dost mrzne, s pořádnou zimní výbavou, a něco jiného je být tam bez ní – a to může nastat. Existují důvody, proč brát nový vývoj na ruské straně skepticky, neměli bychom se ale na to dívat přezíravě.

Co tím máte na mysli?

Chci tím říci, že k něčemu dojde, krátkodobě to však na bojišti nic nezmění, i kdyby ti muži dostali minimum nutných školení a byli vrženi na frontu, potrvá to poměrně dlouho, než se na Ukrajině objeví. A moc zábavy si tam neužijí, hrozí jim, že budou bez řádného vybavení včetně zbraní. Můžete po nich chtít jako režim službu, ale být hrdinný bez zázemí je obtížné. Z televizního vystoupení prezidenta Putina je jasné, a to chci zdůraznit, že chce dost spoléhat na ty, kteří již uzavřeli smlouvu za peníze, jsou na Ukrajině, něco tam zažili, to znamená, že mají nějaké zkušenosti. I když jim měl končit kontrakt a čekali, že se na konci měsíce vrátí domů, po mobilizaci to najednou nepůjde. Což ovšem bude mít zásadní vliv na jejich morálku a disciplínu a ruskému velení by to mohlo způsobit skutečné problémy. To, čeho jsme svědky, ty nové tahy, jsou přitom ze všeho nejvíce důkazem určité míry paniky a zoufalství, když se nedaří. Nelze ale také popírat, že je to nějaká nová síla. Nic to však nemění na tom, že iniciativa je stále na straně Ukrajiny.

Kdy si myslíte, že by se posily na Ukrajině mohly nějak projevit? Mluvil jste o zkrácení výcviku, o jakém časovém horizontu se bavíme?

To je to, co jsem naznačoval. Dostat je všechny do vlaku, na frontu, bude trvat týdny a někteří počítají, že i měsíce. Část tam dorazí, samozřejmě. Někteří ale ne, kvůli špatným dopravním cestám. Další můžou být po cestě ukrajinskými silami vyhozeni do povětří, to se dělo doteď. Ukrajinská armáda proto má poměrně dost času, aby pokračovala v současných protiofenzivách.

Rusko zatím není ve svých válečných cílech úspěšné. Nedobylo Kyjev, jak plánovalo, později nezískalo Donbas na východě země. Ruské armádě se prostě nedaří, jak by si politické vedení země přálo. Co v tomhle směru mohou změnit odvedenci, kterým se přece jen podaří dostat se na bojiště? Jak mohou napravit nebo alespoň zlepšit dosavadní selhání pravidelné ruské armády?

To bude dost záležet na tom, jak přesně prezident Putin chce, aby byli využiti. Jestli budou přímo na frontě, nebo budou mít spíše na starosti týlové oblasti na okupovaných územích, nebo budou rozmístěni do některých pohraničních oblastí. Kolik mužů by bylo nasazeno do zastavení nějaké protiofenzivy, není zřejmé. Nesmíme také zapomínat, že Rusové přišli po zásazích Ukrajinců o hodně vojenských skladů a velitelských stanovišť, ukrajinské dělostřelectvo je přesné. Noví vojáci se nemůžou opřít o nějaké solidní zázemí, nemají navíc motivaci. Ruská armáda neuspěla jako manévrovací armáda dosud, nebyla schopná obklíčit ukrajinské jednotky, nějak je vyřadit, jak chtěla. Nováčci to těžko změní. Zvlášť jestli Ukrajinci dokážou získat nějaké další tanky, to by mohlo podpořit jejich vojenské schopnosti. Vojenská produkce v Rusku je v důsledku působení sankcí utlumená, chybí jim důležité komponenty, zrychlení není na pořadu dne. Bavíme se tu doposud o dopadu mobilizace na dění na Ukrajině, nesmíme ale zapomínat i na dopady na samotné Rusko, nepochybně se to odrazí i ve výkonu jeho ekonomiky, a to nikoliv pozitivním způsobem. Vypadne práceschopná síla.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].