Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Blafuje?

Rusko chce platby za plyn v rublech

Chvíli to znělo jako ultimátum, po kterém Rusko zavře plynové kohouty. Anebo jako poslední kapka, po níž Evropa udělá to, čeho se bála – definitivně Putinův plyn odmítne. Nakonec se ale nestalo nic.

Aspoň koncem minulého týdne to tak vypadalo. Ruský prezident nejdřív ve středu představil ve státní televizi dekret, podle kterého chce od dubna za plyn už jen rubly. V Evropě to vyvolalo rozruch, nakonec však lídři Německa a Itálie po telefonátu s Putinem oznámili, že vše poběží jako dřív. „Země EU budou pokračovat v platbách za energie v měně, v níž byly kontrakty sjednány,“ uvedl v pátek český ministr průmyslu Jozef Síkela, poté co kvůli plynu svolal krizový štáb a v Berlíně dohadoval postup. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov následně doplnil, že příprava nového mechanismu ještě potrvá. Že Rusko plyn fyzicky posílá předem, takže nynější dodávky budou splatné až na přelomu dubna a května.

Nově mají mít kupci „ze znepřátelených zemí“ u ruské banky Gazprombank dva účty. Na ten devizový pošlou eura či dolary. Banka je převede na rubly, uloží na rublový účet a z toho pošle do Gazpromu platbu. Technicky nejde o žádný převrat. Západ posílá devizy do stejné banky už dnes, Gazprom je pak odevzdává centrální bance výměnou za rubly. K převodu by tedy došlo jen o krok dřív.

Vše tak může běžet dál pouze s drobnými technickými úpravami, které každá ze stran vyloží doma jako své vítězství. Prohrou Západu by bylo, kdyby se do rublových machinací nechal vtáhnout až moc. Rusko by pak mohlo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].