Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Jurečka: Manželství pro všechny řešit nebudeme

S Marianem Jurečkou o rychlé dohodě na vládě, české účasti na green dealu a kompromisu s Piráty

Marian Jurečka • Autor: Milan Bureš
Marian Jurečka • Autor: Milan Bureš

Po jednání o společné vládě jste si pochvalovali, jak šlo všechno rychle. Čím to je? Přece jen mezi vašimi stranami existují velké názorové rozdíly…

Máme určitou výhodu a náskok v tom, že nesedělo najednou u stolu nově pět stran a nedávaly dohromady pět různých programů. Seděly tady dvě koalice, které si složitá programová jednání odehrály někdy na přelomu ledna a února tohoto roku. A tak jsme teď ladili dva programy, které byly v mnoha ohledech velmi podobné. Dramaticky se nelišily.

Některá témata, například složitější ekologické otázky, však před volbami zůstala v dost neurčité podobě. Jak moc tahle obecnost a nejasnost, jak dál postupovat třeba v green dealu, teď komplikuje vaše jednání o programu vlády? Umíte se shodnout, co přesně budete dělat?

Já si úplně nemyslím, že by téma green dealu nebylo z předvolební kampaně jasné. My jsme za koalici Spolu jednoznačně říkali, že nezpochybňujeme vliv člověka a jeho činnosti na postupující klimatickou změnu včetně jejích dopadů.

To je ale pouhý základ. Aktuální otázka je, nakolik podporujeme postup Evropské komise a Evropské rady k dosažení emisní neutrality. O tom se tady během voleb mluvilo velmi neurčitě.

Počkejte, v našem programu je jasný výčet kroků, které je nutné udělat v různých oblastech, počínaje životním prostředím, dopravou, energetikou, zemědělstvím. Je tam řečeno, co konkrétně chceme měnit a řešit včetně nástrojů, které mají podporovat energetické úspory, budování obnovitelných zdrojů, čistou mobilitu, změny v krajině tak, aby vedly k větší diverzifikaci a schopnosti zadržovat vodu. To je tam všechno naprosto konkrétně napsáno. To nebylo obecné. Máme i shodu v tom, že chceme směřovat k tomu, abychom od uhlí odešli co nejdříve, pokud to bude možné. Samozřejmě musíme mít alternativu, kterou je třeba vybudovat. Nelze říct jen pevné datum a nemít tu náhradu za uhlí. A na tom všem máme shodu.

Před volbami jste kritizovali Andreje Babiše za jeho podpis green dealu. Znamená to, že se to budete snažit v nějakém smyslu revokovat?

My jsme především upozorňovali na to, že Andrej Babiš něco jiného říká při jednání s partnery v Evropské unii, kde se k těm závazkům přihlásil a nerozporoval je. A potom v době volební kampaně začal mluvit úplně jinak, jako by cíl směřovat k bezemisní ekonomice neuznával.

To znamená, že nebudete český souhlas s green dealem v Bruselu zpochybňovat?

Co budeme jak v energetice, tak v jiných oblastech otevírat, je to, aby Evropa dopracovala dopadové studie. Protože je fakt důležité vědět, jaké dopady naplňování environmentálních cílů přinese. Rozumím, že Evropa teď pod tlakem klimatické změny přišla s návrhy strategií, které by měly vést k řešení ekologických problémů. To je v pořádku, ale zároveň jako zodpovědný politik musím říct, abychom dopracovali tu část, která bude znamenat jasné vyřčení dopadů – na státy, na domácnosti, na světovou ekonomiku, na zaměstnanost. A tohle bohužel Evropská komise ještě úplně neodpracovala.

Jak tedy chcete postupovat?

Pro nás je důležité, aby jednotlivé rezorty dělaly praktické kroky, které znamenají řešení konkrétních problémů. To znamená podpora obnovitelných zdrojů, u domácností fotovoltaiky na střechy rodinných domů, energetické úspory. Bavíme se o projektech, jako jsou zelené střechy, fasády, zelená infrastruktura ve městech a obcích. To všechno jsou kroky, které chceme dělat s větší intenzitou. Ale zároveň na evropské úrovni budeme chtít říct: Pojďme společně dopracovat ty dopady.

Uvedu příklad: Jestli máme ambici snížit používání pesticidů a hnojiv o 50 procent, tak musíme vědět, že bezpečně zvládneme vyprodukovat dostatek potravin za přijatelné ceny. Pak musíme lidem říct: Máme tenhle cíl a všichni jsme ochotni se za něj postavit, protože je to dobrý cíl. Bude však mít takovéhle dopady.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].