Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Unesený prezident

Stále nevíme, jestli máme prezidenta. Pokračuje tak situace, kdy ani nejvyšší představitelé státu netuší, jestli Miloš Zeman je a bude schopen vykonávat svůj úřad. Všichni se jen dohadují, co se děje. Na Slovensku se v minulých letech ujal termín popisující éru Roberta Fica jako „unesený stát“. Byla to metafora, zkratka. Češi ale pokročili dál a řeší, jestli nemají skutečně uneseného prezidenta.

Sledujeme jednu z nejbizarnějších kapitol polistopadové éry. Český prezident je už několik týdnů neschopen vykonávat funkci, přitom veřejnost netuší, co se děje. Mluvčí jeden den slibuje, že brzy všichni uvidí svěží hlavu státu, aby za okamžik otočil (aniž to přizná) a oznámil, že prezident nikam nejde a nikdo ho neuvidí. Pak se měl Zeman chystat na jednání o situaci po volbách, aby mluvčí vzápětí znovu otočil a oznámil, že prezident odjíždí na plánovanou hospitalizaci, takže se schůzky ruší. V nemocnici pak všichni viděli, jak zdravotníci bezvládnou hlavu státu přenášejí do nitra budovy. Ale Jiří Ovčáček píše, že si prezident brzy poté dával meruňkové buchty. Lež střídá lež.

Hrad v posledních dnech oznámil dvě důležité tiskové konference. Na první řekl ředitel nemocnice, že nic říct nesmí. Na druhé oznámila prezidentova manželka, že má svého manžela ráda. Takže se veřejnost opět nic nedozvěděla. Kličkování a utajování kondice Miloše Zemana nelze interpretovat jinak než jako snahu skrýt skutečný stav věci.

Šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve čtvrtek tvrdil, že se s Milošem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].