GRAMMY Pro Studio Summit
Autor: Erika Goldring

To, že se vaše děti narodily v nemocnici s výhledem na řeku Mississippi, a patří tak už jednou provždy do kmene obyvatel Louisiany, poznáte podle mnoha různých znaků. Jedním z nich je, že mají vrozenou odolnost vůči ostrému jídlu, dalším, že jakmile se přiblíží jaro a vzduchem se začne linout vůně čerstvě uvařených raků, jednohlasně zvolají „crawfish“! Že pak mají tendenci si živé raky ochočit anebo je používat k závodům, který z nich přeběhne z místa A do místa B rychleji, je už takový místní kolorit, se kterým se jako rodič musíte smířit.

Bez nadsázky bych řekla, že „crawfish“ jsou národním louisianským pokrmem, malí červení ráčci jsou specialitou, podle které je v New Orleansu a okolí pojmenované celé jedno roční období. Crawfish season, neboli sezona raků, začíná zpravidla koncem ledna a její nejaktivnější část vychází většinou na březen a duben. Poznáte ji zaprvé už podle zmíněné nezaměnitelné vůně, která se o víkendech šíří z přilehlých zahrad a garáží. Anebo podle toho, že procházíte-li se vaší čtvrtí, tak pozdě odpoledne a k večeru vidíte na předzahrádkách haldy prázdných táců, umytý plechový nebo nerezový 60litrový hrnec a popelnice plné červených račích skořápek.

Raci se loví v bažinaté krajině lemující Mexický záliv, a i kvůli tomu se jim někdy přezdívá bahenní brouci. Po uvaření mají sytě červenou barvu, a právě obrázek rudého raka najdete v Louisianě v každé druhé restauraci a je taky populární jako logo místních kuchařek nebo jako potisk na trikách,…

1_obalka_R14
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R14
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 46 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte