Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Tolik jsem toho neprovedl

Toto je rozhovor, který s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou probíhal jen pár hodin po propuknutí skandálu.

Roman Prymula • Autor: Milan Jaroš
Roman Prymula • Autor: Milan Jaroš

Ministrem jste se stal 21. září, kdy už bylo skoro dvacet tisíc aktuálně nakažených, přibývalo přes tisíc případů denně a podíl pozitivních testů byl přes deset procent, což jsou velmi varovná čísla. Proč jste zemi nezavírali rychleji?

Když nastoupíte první den do úřadu, těžko můžete nařídit lockdown celé země. Všechno se muselo připravit. Proto se kroky přijímaly v určitých sekvencích.

Kdo rozhodoval o tom, jaké restrikce a kdy se budou zavádět? Měl jste v tom absolutní volnost, nebo jste to musel konzultovat s premiérem?

Existují rozsáhlé týmy včetně mezinárodního poradního sboru. S těmi jsme diskutovali opatření, která přicházela v úvahu.

Postupovali jste salámovou metodou, kdy se nějaká opatření zavedla, a brzy se zjistilo, že je potřeba je zpřísnit. Jelikož ale nakažených přibývalo a přibývá exponenciálně, dalo se to odhadnout předem. Neměli jste tedy opatření zavádět ve větších balících a radikálněji?

Zavedli jsme v podstatě dva balíky a jednu mírnější sadu opatření. Nevím, jak radikálněji jsme měli postupovat, když musíte mít dobu deseti dnů, aby se účinek projevil. Je paradoxní, že jsem byl kritizován za až moc přísná opatření, a teď je to zase naopak.

Znali jste příklad Itálie, která se na jaře zavírala postupně a se spoustou děr – a nakonec téměř po měsíci váhání ve druhé polovině března musela sáhnout ke skoro úplnému vypnutí ekonomiky a drastickému omezení vycházení. Teprve to pomohlo, ale kdyby se to podle mnoha expertů i tamních politiků udělalo dříve, zemřelo by mnohem méně lidí. Nebyl a není pro vás tenhle příklad varovný?

Zavedli jsme opatření, která v březnu fungovala. Problém je, že významná část populace je teď vůbec nedodržuje. Kvůli tvrdým opatřením mě většina společnosti chce zastřelit nebo dát do plynu. Takže mě trochu fascinuje, že teď zaznívá stanovisko, že by se mělo ještě přitvrdit. To tady doposud nebylo.

Počkejte, do plynu vás nikdo snad dát nechce. Nebo vám chodí takové výhrůžky?

Vy jste nebyli na demonstraci na Staroměstském náměstí? Nebo jste to neslyšeli? Dav skandoval, že mám jít do plynu.

To byli radikální fotbaloví fanoušci a…

Nebyli to jen fotbaloví fanoušci. A pravda je, že polovina národa žádná opatření nechtěla.

A není to i tím, že lidem slibujete, že další opatření už nepřijdou, a o pár dní později je zavedete? Proč informace takto dávkujete a slibujete věci, které nejdou dodržet?

Protože křivka se neoploštila tak, jak se oploštit měla. Podle statistik zhruba deset procent lidí opatření bojkotuje úplně, nebo dělají dokonce věci, které jdou proti jejich duchu. A třicet procent se k nim staví vlažně. Opatření pak prostě nezafungují, což se těžko dá předem předpokládat. Černobílé opatření „všechno zavřeme“ je samozřejmě hodně jednoduché, ale řešení to asi není.

Proč to není řešení?

Protože virus nezmizí. Kolikrát myslíte, že tato země úplný lockdown vydrží? Situace se bude opakovat do doby, než bude k dispozici vakcína. Takže úplné zavření asi není úplně namístě.

Počet nakažených narůstá a lze snadno spočítat, k čemu to povede. Nebylo by tedy lepší zavést lockdown hned a neodsouvat ho za cenu, že bude přibývat mrtvých, nakažených a nemocnice to přestanou zvládat? A je možné, že lockdown po vzoru Izraele, tedy mimo jiné prakticky úplné vypnutí ekonomiky, nakonec přece jen zavedete?

Jestli se bude epidemie vyvíjet tak jako dosud, vyloučeno není nic. Současná opatření jsou ale poměrně silná a myslím, že zaberou. Pokud ne, pokud by se s křivkou opravdu nepodařilo nic udělat, což si nemyslím, pak ano, může nastat i úplné zavření. Já si to však úplně představit nedovedu. Znamenalo by to, že celá ekonomika se zchladí, zastaví, systém přestane fungovat. A pokud lidé opatření nadále nebudou dodržovat, pokud se dál budou scházet na party o stu účastnících, tak ani úplný lockdown nezabere.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].