Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Rozkol na Hradě – Zeman propouští Soukupa

Pro malé strany, které jsou na prezidenta ideologicky nalepené, by to mohlo mít vážný dopad

Jaromír Soukup • Autor: Milan Jaroš
Jaromír Soukup • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Česko přichází o svůj nejvíce ponižující televizní program. Jaromír Soukup už nebude na své TV Barrandov podstupovat další trapné rozhovory s Milošem Zemanem, kde byl jen v roli nahazovače prezidentovi na smeč. Nepadaly tu kritické otázky, šlo jen o pochlebování a prostor pro propagandu a urážky oponentů. Hrad oznámil, že se pořad vyčerpal, Soukup poslal pár kritických poznámek na adresu prezidenta a konec.

Podstatné na celém faktu je, jak málo toho víme o důvodech rozkolu. Spekulovalo se o kdečem, dokonce o fyzické šarvátce Soukupa s faktickým pánem Hradu Martinem Nejedlým. A znát ony důvody by bylo namístě, protože nejde o nějaký banální rozkol. Soukup hrál roli předního propagandisty. Ačkoli sledovanost jeho televize klesala, měla vliv na Zemanovu klíčovou voličskou skupinu. A stanice TV Barrandov dělala, co mohla, aby dostala Miloše Zemana znovu na Hrad. Dokonce kvůli tomu podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání i porušovala zákony. Proto si také Zeman Soukupa pozval po znovuzvolení na svůj dýchánek, kde byli jen ti nejbližší.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Důvod, proč toho veřejnost ví tak málo, je ten, že svět kolem Hradu funguje jako „rodina“. Nikoli ale v tom milém slova smyslu. Je to jako z prostředí Kmotra, kde vše určují obchody a vzájemná závislost. V klasické politice se střetávají ideologické proudy, myšlenky. Dá se tak snadno orientovat, ptát se aktérů, co a proč dělají. V „rodině“ ale nemůžete svobodně mluvit, protože riskujete vendetu.

Na sociálních sítích byla nejčastější interpretace, že Zeman už fyzicky na pravidelné pořady nemá sílu. Ale pro tento závěr nejsou relevantní podklady. Se Soukupem se nemusel prezident nijak myšlenkově ani fyzicky namáhat. Natáčelo se ostatně u něj doma. To už jsou trefnější spekulace, že prostě Nejedlý pořad zatrhl, protože se obchodně se Soukupem rozešel a Zemanovi se to jen oznámilo, případně že čeká televizi s větším zásahem. A sice TV Nova. Ale i tady všichni vycházejí jen z dohadů.

Zatímco se ale pozornost ubírá jen ke vztahu Zeman a Soukup, mnohem důležitější je jiná otázka. Zeman už znovu kandidovat nemůže a svůj vliv díky slabým politikům a médiím dokáže prosazovat i bez pravidelného pořadu v televizi. Malé strany, které jsou na něj ideologicky nalepené, na tom jsou ale jinak. Pakliže by se Soukup rozhodl odstřihnout SPD, KSČM a Trikolóru (trochu se to týká i ANO, ale to disponuje vlastními médii), mohlo by to mít pro tato uskupení docela vážný dopad. TV Barrandov jim vytvářela či mohla vytvářet velmi stabilní základnu, protože vysílá pro jejich voliče. Třeba se ale bude naopak Soukup bát politické izolace a nabídne jim ještě užší spolupráci.

I proto je dobré vývoj kolem Soukupa a jeho televize nadále sledovat.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 4/2020 pod titulkem Rozkol na Hradě – Zeman propouští Soukupa