Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Hlavně ať zmizí Viktor, to nestačí

S přední tváří maďarské opozice, primátorem Budapešti Gergelym Karácsonym o kartách, plážích na Balatonu a cestě k vítězství v Orbánově zemi

Gergely Karacsony • Autor: Matěj Stránský
Gergely Karacsony • Autor: Matěj Stránský

V říjnu jste se stal primátorem Budapešti a hlavní tváří opozice v Maďarsku. V zemi, kde už deset let skoro absolutně vládne Viktor Orbán a jeho Fidesz a která se v různých žebříčcích demokracie už dlouho a hluboko propadá. Jaké to bylo?

Už nějaký čas před volbami jsem si byl jistý, že vyhraju. Původním povoláním jsem výzkumník veřejného mínění, tak jsem nakonec trefil i přesná čísla. Tohle nebylo překvapení. Na co se nedalo úplně připravit, je nastoupit do téhle funkce po devíti letech vlády Viktora Orbána a jeho systému.

Jste starosta hlavního města, ve kterém žije čtvrtina obyvatel celé země. V maďarské politice jste už dlouhé roky a znáte ji. Co vás překvapilo?

Během pandemie se naše vztahy s vládou hodně změnily. Když jsme vyhráli volby, počítali jsme se dvěma možnými způsoby, jak k nám vláda bude přistupovat. Buď nepřátelsky, nebo hodně nepřátelsky. Bylo to trochu jinak. Těsně po volbách jsme měli s vládou vlastně normální pracovní vztah. Premiér udělal i nějaká vstřícná gesta navenek, a co se týče detailů a každodenní politiky, byli jsme schopní jednat a vyjednat dobré kompromisy. Pak udeřila pandemie a vláda k nám najednou začala být ne hodně, ale hodně hodně hodně nepřátelská.

Co to znamená? A co to znamená pro obyvatele Budapešti?

Souvisí to se strategií Fideszu, který se snažil celou opozici vmanévrovat do role škůdců celonárodního boje proti koronaviru…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].