Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kontext

Za jahody červenější

Říkával vám dědeček, že za jeho mládí bejvaly jahody červenější? Tak to možná měl pravdu.

Asi třetinu světové produkce potravin obsluhují zvířata, která opylují květy. Hlavně ovocnany a velká část zeleniny nebo olejnin na nich životně závisí. Postupně ale naznáváme, že hmyz pomáhá i jinak než kvantitou úrody. Vědci z göttingenské univerzity v legendární studii empiricky naměřili, že jahody opylované hmyzem jsou červenější, sladší, pevnější, těžší, symetričtější a vydrží déle. Lépe oplozené ovoce totiž lépe roste.

Více včel – lepší úroda, to dá rozum. Jenomže terénní výzkum postupně ukazuje ještě složitější spojitosti. Úly jsou nesporně velmi důležité. Nicméně většinu opylování na evropském venkově obstará všelijaká divoká havěť, hlavně samotářské včely, čmeláci či pestřenky – mouchám příbuzná stvoření, která lidová řeč nazývá osičkami – a občasný motýl nebo brouk. Přitom výnosů přibývá nejenom s početností hmyzu, nýbrž také s jeho rozmanitostí. Příčinou je patrně způsob, jak různé druhy opylují: přilétají v různých výškách, v různou dobu, a dokonce jinak využívají prostor stromu.

Sady a pole v minulosti více bzučely. Proto dědečkovy jahody mohly být opravdu červenější. A proto jim také barvu nevrátíme jenom tím, že do krajiny prostě přivezeme více úlů. Divokému hmyzu pomůžeme, když obnovíme myriádu drobností, které utvářejí jeho svět. Třeba místa, kde se žijí jeho larvy: staré tlející dřevo, dutiny a kousky holé osluněné půdy. Nebo bohatě kvetoucí louky, okraje polí…

I_obalka_R21
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R21
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 37 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte