Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

O měsíc pozadu. Anebo napřed

Zatím mnohé nasvědčuje tomu, že švédská odvážná cesta vede správným směrem

Ne, skutečně nepromořujeme. (Stockholm) • Autor: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Prof
Ne, skutečně nepromořujeme. (Stockholm) • Autor: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Prof

Jako jediná evropská země si zatím Švédsko vystačilo jen s minimem zákazů a omezení. Švédové mohou – ale nemusí – dát na pouhá doporučení své vlády. S rostoucím počtem nakažených i mrtvých si vláda s předstihem vyhrazuje zvláštní pravomoci a občané se připravují na zpřísnění opatření, které může přijít. Ale vůbec to není jisté, protože švédské úřady jsou pořád přesvědčené, že jejich benevolentní cesta není tak špatná, jak si všichni okolo myslí.

Bude to stačit?

Momentálně ve Švédsku není možné pořádat shromáždění s víc než padesáti účastníky a vysokoškolští studenti se učí on-line z domova. Obchody jsou otevřené, restaurace vaří (jen v nich podle pravidel z minulého čtvrtka nesmí sedět víc než padesát lidí), ulice nejsou vyprázdněné a horská střediska nerušeně vítala velikonoční návštěvníky.

Rozhodně to ale není tak, že by uprostřed ztichlé a zastavené Evropy kypělo Švédsko životem. Podle švédských průzkumů se dvě třetiny obyvatel snaží zdržovat doma, a je to znát. Americká technologická firma Google zveřejnila souhrnná data o pohybu lidí, z nichž plyne, že i ve Švédsku se běžný život velmi zpomalil. V hustě obydleném hlavním městě Stockholmu, které je zároveň nejpostiženější částí země, se úbytek lidí nakupujících a cestujících za zábavou či do zaměstnání dokonce blíží hodnotám v Česku. I tak se ale švédský život podobá normálu v celé Evropě zdaleka nejvíc.

Míra důvěry ve stát i zodpovědnost vůči spoluobčanům jsou ve Švédsku historicky vysoké. Koncem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].