Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Téma

Velmi nejistá sezona

Vyhlášení stavu nouze se v kultuře nejvíc dotkne umělců na volné noze

Autor: Michaela Danelová
Autor: Michaela Danelová

Pokud se rozhodnete o vrácení vstupného nežádat, ulehčíte nám aktuální nelehkou situaci.“ Sdělení pražského centra umění MeetFactory, které muselo po nařízeních vlády zrušit veškerou hudební i divadelní produkci, se dá symbolicky vztáhnout na celou českou kulturu uzavřenou do karantény. Zatímco divákům se radikálně omezil přístup k oblíbeným formám zábavy a vzdělávání, pro umělce a pořadatele rušení znamená pád až na hranu existenčního rizika.

Bez živého hraní

„Měli jsme jet na turné a stojíme,“ říká Jan Unger, zpěvák kapely Zrní, ani ne půl hodiny poté, co byl minulý čtvrtek v Česku vyhlášen nouzový stav. Zrní mají těsně po vydání šestého alba Nebeský klid, které se výstižně dotýká nadějí a nejistot současné doby. I proto Unger dodává, že víc než jako profesionálního muzikanta ho událost zasahuje jako člověka, který je zmatený z toho, co pandemie koronaviru znamená pro svět. Minulý týden byla v plánu poslechovka Nebeského klidu pro užší publikum a následně koncerty, kde už měla kapela představit nový repertoár. Sešlo ze všeho. Čeká se, co bude dál.

„Minulý rok jsme hodně hráli a hodně šetřili. Plánovali jsme si nákup lepšího technického vybavení. Ty peníze teď použijeme k překlenutí toho, že nehrajeme,“ popisuje Unger chod skupiny, která je pro všechny členy prací na plný úvazek a koncertování je jejich jediným zdrojem příjmů. Finanční polštář by měl stačit na dva tři měsíce. Pokud by to ale mělo trvat déle, museli by vymyslet jiný způsob…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].