Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Svět rukojmím Babiše

Česko a další visegrádské země drží v šachu klimatickou politiku nejen v Evropě

Osud tomu chtěl, že se premiér Babiš ocitl nejen ve víru svých skandálů, ale také uprostřed jedné z nejzásadnějších klimatických debat současnosti. Zatímco na právě probíhajícím summitu OSN v Madridu se řeší spíše méně důležité technické podrobnosti příští klimatické politiky, o budoucnosti se momentálně rozhoduje v Evropě. A Praha, Varšava a Budapešť v tom hrají důležitou úlohu.

Návrat do čela

Český premiér tvrdí, že Evropská unie na rozdíl od jiných částí světa plní klimatickou dohodu z Paříže, osu současných snah o omezení emisí skleníkových plynů. Není to pravda. Evropa plní svůj současný pařížský závazek, ten je ovšem u všech účastníků – kvůli politické potřebě se alespoň na něčem dohodnout – na hony vzdálen skutečné snaze zabránit katastrofálnímu ohřátí planety. Už od okamžiku, kdy byla dohoda před čtyřmi roky v Paříži dojednána, se proto počítá s tím, že se závazky účastnických zemí zpřísní – nejpozději na dalším summitu OSN v listopadu 2020.

Evropská unie je teď ve složité situaci. Na konferenci v Paříži se před čtyřmi roky stavěla do role lídra, zároveň je ale i její závazek podhodnocen. Poté co prezident Trump letos definitivně oznámil, že Spojené státy z dohody vystoupí, je dvojnásob důležité, aby se EU vrátila do čela. K tomu ale dost potřebuje dohodu s Čínou. Kdyby obě velmoci, Čína coby největší a Evropská unie jako třetí největší producent emisí, oznámily příští rok společné zpřísnění svých klimatických závazků, bude to skvělý příklad pro ostatní…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].