Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Nechte Kuberu letět

Návštěvou Tchaj-wanu může předseda Senátu těžko zhatit něco, co neexistuje

Předchozí předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) • Autor: ČTK
Předchozí předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Předseda Senátu Jaroslav Kubera potvrdil, že chce příští rok letět na Tchaj-wan. Přiměla ho k tomu letos, jak řekl Respektu, schůzka s asijskými diplomaty, kteří ho vyzývali, ať je jejím zemím věnována větší pozornost s tím, že nejde jen o prohlubování vzájemných vztahů, ale může to být prospěšné i pro byznys. Během setkání mělo od řady z nich padnout i to, že Česko se v Asii dlouhodobě upíná hlavně k Číně a to je prý škoda.

Kubera chce teď na Tchaj-wan vzít speciálem velkou podnikatelskou delegaci, a pokusit se tak rozšířit česko-tchajwanskou ekonomickou výměnu, v tuzemsku je Tchaj-wan čtrnáctkrát větší investor než Čína. Tchaj-wan je pro Česko důležitý obchodní partner, což hodlá Kubera podle svých slov svojí návštěvou podtrhnout.

Chvályhodný záměr však předsedu Senátu zároveň dostal do ostrého konfliktu s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem a předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem. Ti ho odsoudili, že jeho krok zásadně poškodí vztahy s Čínou, která Tchaj-wan považuje za svoji provincii. Kuberu v této souvislosti vyzvali, aby dodržoval český oficiální souhlas s „politikou jedné Číny“, která v sobě zahrnuje i uznání Tchaj-wanu jako nedílné součásti asijské velmoci. Prezident pak přidal pohrůžku, že když je Kubera neposlechne, ponese zodpovědnost za to, že naštvaná Čína se nám pomstí přerušením právě byznysových kontraktů.

Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Není důvod se ale příliš bát. Ačkoli Zeman, který dlouhodobě vystupuje jako emisar zájmů autoritářské Číny v Česku, slibuje už léta příliv desítek miliard čínských investic, nikdy k tomu nedošlo. Z poklonkování Pekingu profitovalo maximálně pár lidí v okolí prezidenta. Jestli nás Čína k něčemu skutečně využívala, pak jako odrazový můstek pro pronikání svých špionů do Evropské unie. Kubera tedy dost těžko může zhatit něco, co neexistuje.

Především se však šéf Senátu nechystá udělat nic, co by narušovalo zmiňovanou jednotu zdejší zahraniční politiky k Číně. Ani on se na Tchaj-wanu, jak tvrdí, nechystá podpořit jeho nezávislost. Jeho návštěva má mít vedle obchodního hlavně zdvořilostní a přátelský charakter. V tom Kuberovi nemá právo nikdo bránit, ani další ústavní činitelé a už vůbec ne nějaká zahraniční moc. Jeho sebevědomé svobodné rozhodnutí si naopak zaslouží podpořit.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, ať už se vydáváte kamkoli na cesty, přejeme vám šťastný návrat, a když vám při nich Respekt zpříjemní čas, budeme rádi.

Ondřej Kundra
zástupce šéfredaktora

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/2019 pod titulkem Nechte Kuberu letět