Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

NE. Osobní zkušenost nic nenahradí

Jihočeská univerzita nedovolila předákovi Trikolóry Václavu Klausovi ml. debatovat se studenty. Je to dobře?

Václav Klaus mladší na univerzitu patří. Vysokoškolští studenti musí být schopni rozpoznat, co je politická agitace a co normální diskuse. Měli by dokázat i rozlišit, když jim někdo lže či s nimi manipuluje.

Na úvod je třeba říct, že to, co se stalo Václavu Klausovi ml., je naprosto běžné. Řada politiků se setkala s tím, že se školy rozhodly nevpustit je na svou půdu, aby nedocházelo k politické agitaci. Je to tak trochu důsledek přístupu politiků, jako je právě Klaus, kteří, když nejde o jejich vlastní sebepropagaci, školy za jakoukoli jinou než vzdělávací aktivitu napadají s tím, že jde o nepřípustné agitování. „Politické strany mají ze zákona zakázanou jakoukoli propagaci na školách,“ řekl například Klaus ml. před třemi lety a dodal: „Škola by měla v prvé řadě vzdělávat, a ne šířit propagandu.“

Klaus ale není jedinou obětí své vlastní kampaně. Odmítáni jsou běžně i intelektuálové, novináři a v absurdních situacích třeba někdejší političtí vězni z dob komunismu. Školy se bojí, že si na ně bude někdo stěžovat, protože se dotýkají ožehavých témat.

Pedagogové a studenti by měli mít dostatek sebevědomí, aby případné zneužití prostoru korigovali. Námitky, které se objevily v řadě diskusních fór, že Klaus často lže a nemá žádné zábrany, neobstojí. Takový je prostě svět a mladí lidé se v něm musí naučit žít.

Každá škola může pochopitelně postupovat podle svého uvážení. A nelze se divit, že v tomto případě byla vysoká škola obezřetnější, protože samotná Klausova strana…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].