Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM

Zpátky do školky

Začíná školní rok, ale děti ze Stříbra si dál užívají Prázdniny u moře. Tak se totiž jmenuje zahrada tamní nové mateřské školy Přístavní. Je tady maják, truhla s pokladem i pískoviště velké jako pláž. A budova školky mezi tím pluje jako bělostný parník. Uvnitř najdeme barevný interiér a další námořní prvky, například kulatá okénka, kolem nichž se honí delfíni s tučňáky – neboť i názvy tříd jsou tematické. Školku navrhli architekti z kanceláře XTOPIX, zahradu ateliér Land05, má i svůj námořní grafický styl od studia Artbureau.

ČLOVĚK

„K dalšímu osobnímu životu potřebujeme nové impulzy.“

Z prohlášení nejvýraznějších českých šperkařů současnosti, dua Zorya. Zdeněk Vacek a Daniel Pošta oznámili rozchod a konec své značky. Jejich fanoušky to zaskočilo.

VĚC

Podzimní atmo

V září je vzduch vždycky trochu jiný než o prázdninách. Je chladnější, jinak voní… A co znečištění? To lze zjistit pomocí osobního měřiče zvaného Atmotube, který průběžně monitoruje kvalitu vzduchu. Měří obsah jemných prachových částic (PM) a organických těkavých látek (VOC) – to vše obsahují hlavně emise z motorů. Hodnoty vidí uživatel na mobilu. Stejně jako vlhkost, teplotu i to, jak jde po prázdninách dolů. Vyvinulo a prodává studio NotAnotherOne ze San Franciska.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].