Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Kdo po Zemanovi

Obrat možný je, ale bude nesmírně náročné ho provést

Miloš Zeman • Autor: Milan Jaroš
Miloš Zeman • Autor: Milan Jaroš
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Americká televizní stanice Netflix uvedla čtyřdílný dokument o současném prezidentovi nazvaný Donald Trump: Americký sen. Dokumentuje v něm vzestup mladého byznysmena od sedmdesátých let až do chvíle, kdy se rozhodl kandidovat na nejvyšší politický úřad. A při jeho zhlédnutí se nešlo vyhnout úvahám i o domácí scéně.

Leckdo doufá, že až skončí v prezidentské funkci Miloš Zeman, nahradí jej lepší kandidát. Dokument však ukazuje, že to tak být nemusí, protože následky mohou být dlouhodobé. Divák sleduje rozpadající se americký politický systém, ke kterému jsme navíc my v postkomunistické Evropě vzhlíželi jako k inspiraci. A zdá se téměř nemožné, že by se měl vrátit do původní kondice. Proč by vlastně ještě někdo zkoušel uspět s nějakou tradiční, složitou politikou, která mimo jiné stojí na kontrole či kultivování politiků i veřejnosti, když nejúčinnější je cesta zkratkou?

Ve filmu o Donaldu Trumpovi jeho spolupracovníci naznačují, jaký je recept na úspěch. Shrnuto: 1. Je důležité, aby byl dotyčný kandidát dostatečně obecně znám. 2. Musí mít „zabijácký instinkt“, který se kromě jiného projevuje pravidlem, že když tě někdo uhodí jednou, prašť ho dvakrát. 3. Je třeba, aby byl prost pochybností o sobě, světě a svém poslání. 4. Fakta nehrají žádnou roli, důležité jsou jen emoce. Lidé se s ním nesmí nudit. 5. Podstatné je nepatřit k politickému establishmentu. Klidně může být nejbohatší muž v zemi, ale musí mluvit a jednat jako člověk, který v hospodě nadává na ty nahoře. 6. Slušné chování je překážkou, protože zavání elitářstvím a slabostí. 7. Porušování pravidel při cestě vzhůru (neplacení daní, bankroty…) nevadí, je důkazem, že v tom kandidát umí chodit. 8. Potřebuje hodně peněz. 9. Sociální sítě musí být jeho druhým domovem. 10. Vybere si jedno velké, komplikované téma a jeho řešení zjednoduší do dvou slov – něco jako „postavím zeď“.

Tohle lze aplikovat v jakékoli zemi, což může Česko doložit. Veřejnost a pochopitelně tím spíše média jsou navíc fascinovány výstředností, bohatstvím. I za Trumpem chodily televizní štáby dřív, než něco v podnikání dokázal, a už po něm chtěly životní moudra. A později, čím více tlačil na pilu, čím agresivnější byl, tím větší prostor získával. Show prodává.

Obrat rozhodně možný je. Ale bude nesmírně náročné ho provést. Na populisty se nekladou víceméně jiné nároky, než aby byli „zábavní“, ale na ty, kdo to myslí vážně, naopak klademe požadavky téměř nesplnitelné.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 33/2019 pod titulkem Kdo po Zemanovi