Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Gerloch opět ve hře

Hrad promýšlí v případě obsazení Ústavního soudu překvapivý tah

Aleš Gerloch • Autor: Profimedia, CNC - zpravodajství
Aleš Gerloch • Autor: Profimedia, CNC - zpravodajství

Prezident Miloš Zeman podle informací Respektu z politických kruhů zvažuje, že by Senátu opět navrhl kandidaturu Aleše Gerlocha na ústavního soudce. Gerloch již jednou neprošel, Senát ho letos v březnu většinově odmítl.

Soudit se či ne

Hrad již Gerlocha předběžně oslovil s otázkou, co by nové nabídce řekl a zda by se podruhé o post ústavního soudce ucházel. Gerloch ji, tvrdí zdroje Respektu, přímo nevyloučil ani nepotvrdil. Prezidentovým lidem měl sdělit, ať nejdříve osloví různé právní autority, co si o tom myslí. Sám Gerloch s některými z nich již jednal.

„Potkali jsme se před třemi týdny. Říkal, že se to zvažuje, ptal se, jak se na to dívám,“ říká předseda ústavně právního výboru Senátu Miroslav Antl. „Já mu sdělil, že v Senátu by neměl šanci, že by senátory mohl popudit, protože letos již jednou utrpěl výraznou porážku. Oznámil jsem mu, že to tedy nepovažuji za vhodné.“ Prezidentův mluvčí nechtěl Gerlochovu kandidaturu komentovat. „V zásadě nepotvrzuji a nevyvracím, otázky na jména v případě Ústavního soudu,“ říká Jiří Ovčáček. Gerloch na otázky Respektu neodpověděl.

V tajné volbě letos Gerloch v Senátu získal devatenáct hlasů ze šedesáti čtyř přítomných senátorů, což byl jeden z nejslabších výsledků, který zde historicky jakýkoli kandidát na ústavního soudce dosáhl. Senátoři Gerlochovi vyčítali řadu věcí. Vadilo jim, že byl v minulosti členem totalitní komunistické strany. Někteří pak upozorňovali na to, že zaznívají pochybnosti o „pevnosti jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].