Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Šaty ze tří milionů ptačích per

Snímek o životě Eltona Johna Rocketman je radostnou oslavou estetického cítění zvaného camp

Zaplatili si, aby viděli Eltona Johna. (Rocketman) • Autor: AFP, Profimedia
Zaplatili si, aby viděli Eltona Johna. (Rocketman) • Autor: AFP, Profimedia

Obtloustlý, obrýlený a fádně oblečený doprovodný pianista se po koncertě zeptá šviháckého afroamerického zpěváka, jak by se z někoho, jako je on, mohla stát hvězda soulu? Dostane se mu odpovědi k nezaplacení: „Musíš zabít toho, kým ses narodil, aby ses mohl stát tím, kým chceš být.“ A tak se ve snímku Rocketman odstartuje proměna talentovaného, ale nevýrazného Reginalda Dwighta v extravagantní superhrdinskou figuru Eltona Johna.

Životopisný příběh komerčně nejúspěšnějšího sólového zpěváka z britských ostrovů (více alb než on prodali jen The Beatles), který v minulých týdnech vstoupil i do českých kin, není standardním filmem sledujícím vzestupy a pády hudební hvězdy. Rocketman je spektákl svého druhu, písně Eltona Johna vstupují do děje coby opulentní muzikálová čísla s choreografií jako na Broadwayi; posunují vyprávění vpřed či slouží jako snové sekvence. A pak tu jsou kostýmy, bez nichž by Elton John vskutku nebyl Eltonem Johnem.

Milion krystalů od Swarovského, 54 brýlí, 45 párů bot a celkově 85 outfitů vystřídá představitel titulní role Taron Egerton. Impozantní je hned úvodní oranžový overal s andělskými křídly a čepicí s ďábelskými rohy, v němž dorazí na odvykací léčbu. Nejprve zcela suverénní, načež se při vzpomínce na dětství zhroutí v slzách na židli a začne jevištní úbor postupně odkládat, až jej vymění za teplákovou soupravu. Mohlo by se tak zdát, že to vše je jen pozlátko, ale styl nelze od zpěvákova úspěchu odmyslet; život sám se stává…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].