Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Výzvy pro Staňkova nástupce

Respekt 23/2019

Pan Vitvar uvedl řadu důvodů, proč posílit podporu živé kultury, zmínil, jak by mělo být ze strany státu pečováno o její rozvoj a jak je to prospěšné a důležité pro kultivaci současných poměrů i pro duši národa. V každém ohledu má pravdu! Rozpor nastává, uvede-li pan Vitvar, zřejmě bez hlubší znalosti věci, že peněz v rezortu je dost, že jsou však používány na opravu památek a ty že by měly být upozaděny ve prospěch živé kultury. V republice máme více než 40 tisíc prohlášených kulturních památek. V přímé gesci státu je zhruba stovka nejcennějších hradů, zámků a dalších významných pamětihodností. Jimi je tvořena páteř programové nabídky tzv. turistického průmyslu, který každoročně přiláká více než pět milionů návštěvníků. Zároveň se jedná o nejcennější soubor národního kulturního dědictví, péče o tento odkaz má být z podstaty věci prvořadou povinností státu a potažmo nás všech. Investice do památek byly zmíněny premiérem i prezidentem země při příležitosti projednávání programového prohlášení vlády 11. července loňského roku. Skutečnost je ovšem taková, že na několika vybraných objektech se opravuje, většinou s použitím evropských fondů. Jako celek však tento cenný památkový soubor povážlivě chátrá bez větší naděje na zlepšení situace. Žádné miliardy, jak píše pan Vitvar, do památek rozhodně netečou. Kasteláni našich hradů a zámků stojí většinou s prázdnýma rukama nad postupující zkázou, jíž nejsou schopni bez přiměřených zdrojů čelit. Na vině je neuvěřitelná praxe indexového financování, která má původ v socialistických poměrech, kdy byla kultura chápána jako nadstavba. Že se na tomto způsobu prakticky nic za třicet let nezměnilo, je skutečnost nehodná civilizované země uprostřed Evropy.

Naše památky už neprominou a nepočkají. Vážné podfinancování a personální podstavy se týkají i jich, a možná dokonce na prvním místě. Jejich stav dospěl do kritického stadia, které vyžaduje politické rozhodnutí a radikální změnu v systému financování. Pokud možno ihned.

Zdeněk Troup

Zatím dobrý

Respekt 24/2019

Chtěla bych vám poděkovat za článek s názory voličů hnutí ANO. Je dobře, že jste přiblížili nám sluníčkářům názory z „nepřátelské strany“ a že jste vybrali sympatické a inteligentní lidi. Vnímám to jako dobrý krok ke společnému dialogu, ať už v celé společnosti nebo v rámci rodin. Vždyť to je to základní a vlastně nejlepší, co můžeme dělat – mluvit spolu. Mám jen jednu výtku – měli jste najít i sympatickou ženu-voličku.

Barbora Planková

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].