0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře5. 5. 20195 minut

Indoevropská groteska

Svět očima muže, jenž má k Trumpovi nejblíže

Porozumět Trumpově zahraniční politice není snadné, prezident toho na toto téma v životě mnoho neřekl ani nenapsal. Jak tedy jeho pohled na svět chápat? Existuje něco jako Trumpova doktrína?

Dřívější Trumpův poradce v bezpečnostních otázkách Michael Anton věří, že existuje, a vysvětluje ji v novém eseji na serveru Foreign Policy. Podle Antona je Trumpova doktrína jednoduchá: „Postavme všichni své země na první místo, buďme v této věci upřímní a připusťme si, že se není za co stydět.“ To ale, jak odpovídá v časopise The American Conservative Daniel Larison, „není doktrína, nýbrž banalita“. Která země nestaví vlastní zájmy na první místo? Který prezident kdy tvrdil, že dává přednost „globálním zájmům“ před zájmy Ameriky?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Temná duše

Anton načrtává jistý druh nacionalistického konzervatismu, který se zdá být v srdci Trumpova pohledu na svět. Ještě důležitější je, že jelikož Trump je málokdy konzistentní a mění názory ze dne na den, tento pohled odráží názory muže, který je prezidentovi v otázkách zahraniční politiky nejblíže, poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona.

Bolton bývá popisován střídavě jako neokonzervativec, paleokonzervativec nebo konzervativní jestřáb. Ve skutečnosti je prostě konzervativní v nejstarším, nejklasičtějším smyslu slova, je to někdo, kdo má temné mínění o lidské povaze. Jak prozradil týdeníku The New Yorker jeden z bývalých amerických vládních představitelů, Bolton věří, že slavný popis chaotického života, jak ho podal filozof…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc