Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Bouřlivá etapa

Respekt 11/2019

Jak došlo k tomu, že byl Colloredo-Mansfeldský palác pronajat soukromému subjektu? Palác po převzetí galerií byl naprostá ruina, kde se nedaly vystavovat exponáty, které by byly ze sbírkového fondu či takové, za něž by galerie mohla převzít jakoukoli záruku. Vlastní rozhodnutí navázat v takové situaci spolupráci s Artbankou provedl zřejmě ředitel GHMP Milan Bufka se souhlasem radního pro kulturu Lukáše Kauckého po interním výběrovém řízení, dozvěděl jsem se o tom na poradě.

Šlo o dočasnou dohodu, která měla platit do začátku rekonstrukce paláce. Jelikož se to netýkalo bezprostředně mého oddělení a mé práce, nezajímal jsem se o to, nikdo z oddělení se na tvorbě programu v Colloredo-Mansfeldském paláci nepodílel, žádný galerijní exponát do něj nebyl zapůjčen, nefiguroval v našem programu, nedělali jsme tam žádné prohlídky.

Jako šéfkurátor jsem to tehdy vnímal coby konkurenci mému programu. Nelíbilo se mi to, avšak výstava AMoYA (Artbanka Museum of Young Art) v paláci byla zaštítěna radním pro kulturu, který ji zahájil v rámci obsáhlé a důležité podpory mladého umění, a samotným primátorem Bohuslavem Svobodou, jenž napsal úvod do katalogu. Měla své kurátory, kteří nebyli z GHMP. Ve své době šlo o jedinečný projekt, ve kterém bylo soustavně a v širokém názorovém spektru prezentováno současné české umění. Ani dnes se v Praze nenajde místo, kde byste se mohli setkat s díly padesáti autorů nastupující generace naráz a dlouhodobě.

Karel Srp

Sen o vládní čtvrti

Respekt 7/2019

Váš článek přesně vystihl jeden z problémů nápadu postavit v Letňanech vládní čtvrť. O české vládě se totiž příliš často debatuje pouze v Praze, a tak nám spousta souvislostí nemůže vůbec dojít. Rozhodně není překvapivé, když premiér, ideolog manažerského řízení a šéf strany jednoho muže, navrhne postavit jedno vládní centrum. Proč ale Respekt nezkusí argumentovat z opačné strany? Opravdu je pro rozvoj naší země prospěšné, když jsou vládní úřady soustředěny v hlavním městě? Proč jste ani náznakem nepřipomněli antitezi, která stála například na pozadí rozhodnutí umístit úřad ombudsmana do Brna, tj. že demokratickému vládnutí i hospodářskému rozvoji prospívá, když se různé úřady umisťují do různých měst?

Jakub Stránský

Oprava

V minulém čísle tištěného Respektu nám v článku Stavte jádro za svoje „utekla“ poslední dvě slova. Věta tedy měla správně znít: Nejedlý totiž, jak známo, není na Pražském hradě nijak oficiálně zaměstnán a funguje zde coby zákulisní hráč.

Čtenářům se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].