Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Takhle vypadá budoucnost

Česko je úspěšná země plná lidí, kteří nečekají, až někdo jiný něco udělá. A je třeba si to připomínat

Ilustrační foto • Autor: Andrea Thiel Lhotáková
Ilustrační foto • Autor: Andrea Thiel Lhotáková
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Pro novináře je asi nejtěžší psát o běžném životě. Vzhledem k tomu, kolik důležitých věcí se odehrává doma i ve světě, vždy dostane přednost zlomový okamžik před popisem zdánlivě banálních událostí. Tak se mnohdy na stránky novin či časopisů nedostanou zprávy o tom, jak se některé věci daří na lokální úrovni, se kterou se přitom v životě potkáváme nejčastěji. A máme pak tendenci tuto proměnu nevnímat nebo podceňovat. Až s jistým odstupem si uvědomíme, jak se věci mění. A velmi často je to díky nadšení místních lidí.

Minulý týden jsem po letech navštívil Třinec, kde jsem měl možnost zúčastnit se debaty v místní knihovně a druhý den posnídat se zdejšími drobnými podnikateli. Od první vteřiny po svém příjezdu až do odjezdu jsem si pouze povídal s lidmi plnými nakažlivého patriotismu a nadšení pro to, co dělají. Na konci jsem měl téměř chuť se do Třince přestěhovat. Jaký to kontrast s předchozí návštěvou, kdy zaznívalo jen bědování, že se tu nedá žít.

Již jednou jsem to tu zmínil – Česko je úspěšná země plná lidí, kteří nesedí za pecí a nečekají, až někdo jiný něco udělá. Je třeba si to neustále připomínat, protože skepse má sílu tento úspěch rozleptat.

Na příkladu městské knihovny v Třinci lze také ukázat, jak mohou města podpořit místní komunitní život. Dříve se tu „jen“ půjčovaly knihy, ale dnes je tu galerie, kavárna, prostor pro setkávání dětí i seniorů. Takhle vypadá budoucnost.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 5/2017 pod titulkem Takhle vypadá budoucnost