Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Moje reputace nikdy nebyla horší

Popová hvězda Taylor Swift objevuje svoje drzejší já

Taylor Swift • Autor: Getty Images for DIRECTV
Taylor Swift • Autor: Getty Images for DIRECTV

Málokterá hvězda je tak spořádaná. Ani bulvární média, která ji mají pod nepřetržitým dohledem, s ní nikdy nedokázala spojit skandál či kontroverzní výrok. Nelze však říct, že by jí neposkvrněnost dělala dobrou image. Naopak byla terčem posměchu nebo útoků ze strany umělců jako Kanye West či Nicki Minaj. Právě pověsti je věnované její šesté album Reputation, které už teď trhá další z hitparádových rekordů: pověsti, jakou by chtěla mít, jakou doopravdy má, od jaké by se chtěla odstřihnout a s jakou musí žít.

Od roku 2006, kdy jako zázračně nadaná teenagerka debutovala country singlem Tim McGraw, se Talyor Swift stala nejvýraznějším popovým hlasem dokumentujícím dospívání mileniálů: od sledování Disney seriálů přes rozvody rodičů, první polibky až po pokusy udržet si trvalejší vztah. Nikdo neuměl a neumí tak trefně pojmenovat to, jak její generace přemýšlí, mluví, flirtuje a píše si mezi sebou přes sociální sítě o lásce. Přitom nikdy nešla přes čáru provokace a vše se odehrává v mantinelech dobrých mravů. Taylor Swift má dar vystihnout všechny touhy, zvyky a sny svých vrstevníků: bezstarostné zabezpečené mládeže střední třídy. A ta se s ní bez výhrad identifikovala.

Přerod dvacátnice. (Taylor Swift) • Autor: Profimedia, Face To Face A
Přerod dvacátnice. (Taylor Swift) • Autor: Profimedia, Face To Face A

Reputation zároveň ohlašuje přerod dvacátnice, která už nechce trpně snášet posměšky na účet své upjatosti, ale hodlá je ostatním oplatit. „Omlouvám se, ale stará Taylor teď nemůže k telefonu. Proč? No, protože je mrtvá,“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].