Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

TOP 09 není projekt minulosti

Má za sebou i řadu skandálů a chyb. Byla by však ztráta, kdyby se nedostala do sněmovny

Ilustrační foto • Autor: ČTK
Ilustrační foto • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Kolega z Hospodářských novin Petr Honzejk napsal minulý týden zajímavý rozbor TOP 09, ve kterém přesvědčivě popsal slabá místa této strany a jejího předsedy Miroslava Kalouska. Svůj text uzavírá úvahou, že strana může skončit jako předchozí projekty, které mířily na městského liberálního voliče: „Bráno od devadesátých let: Občanské hnutí, ODA, Unie svobody, Strana zelených, TOP 09… a tak dále. Je to banální závěr, ale o bytí a nebytí TOP 09 se rozhodne 21. října. Setina nad pět procent znamená naději, setina pod pět procent smrt. Ve druhém případě se Miroslav Kalousek těžko bude moci divit, když někdo napíše, že to byla smrt model 09. Smrt vyčpělého projektu minulosti.“

Stát se to může, protože městský – liberálnost už podle mě nemá takový význam – volič rád zkouší nové věci a TOP 09 si nedokázala najít téma, na kterém by se výrazněji profilovala. Ale polemizoval bych s větou, že TOP 09 je vyčpělý projekt. Je to demokratická strana jasných hodnot, která se nebojí hájit principy, jež dnes nepřinášejí žádné větší politické body. Je otevřeně proevropská, hájí nezávislé instituce, neslibuje všechno zadarmo, neveze se na protiuprchlické vlně, stejně jako se většinou vyhýbá útokům na sociálně vyloučené.

TOP 09 má za sebou i řadu skandálů, chyb a problematických výroků. To má ale každá strana, protože v politice je více svodů než ve většině jiných povolání. Kdyby se však TOP 09 nedostala do sněmovny, byla by to ztráta stejně významná, jako kdyby se tam nedostala například sociální demokracie či lidovci.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 40/2017 pod titulkem TOP 09 není projekt minulosti