0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kdybych byl prezidentem…20. 5. 20173 minuty

Čas na první českou prezidentku

Jana Smiggels Kavková
Jana Smiggels Kavková • Autor: Matěj Stránský

Brzy to bude sto let od doby, kdy české, respektive československé ženy získaly volební právo. Možnost volit a být volené mají od roku 1920; zaručovala jim ji ústava nově vzniklé Československé republiky. Československo bylo dokonce jednou z prvních zemí, která toto právo ženám přiznala. A byť se v naší historii objevila celá řada výrazných a statečných političek, jako třeba Františka Plamínková nebo Milada Horáková, dodnes jsme neměli ani premiérku, ani prezidentku. Myslím, že proto máme nejvyšší čas na to, aby v čele naší země stanula žena. Zkrátka už je čas na první českou prezidentku.

Pokud bych se stala prezidentkou, byla bych úplně první českou ženou v této funkci. Byla bych vzorem pro další dívky a ženy. Vzorem, který nám zatím bohužel chybí. Malé holčičky by pak na otázku, čím budou, až vyrostou, bez zaváhání odpovídaly: „Až budu velká, bude ze mě prezidentka.“ Tedy některé z nich. Zkrátka by nebyly na světě jenom proto, aby z nich byly maminky. Ale taky třeba proto, aby společně s kluky byly těmi, díky nimž se náš svět točí. Těmi, kdo se aktivně zapojují do veřejného dění. Komu není lhostejné, jak se naše společnost bude vyvíjet dál.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

První prezidentka má důležitý symbolický význam. Její zvolení by urychlilo vyrovnání sil v české politice, které dosud ze čtyř pětin dominují muži. Kde je, podle slov bývalého premiéra Mirka Topolánka, smrad a hluk jako v hokejové šatně. Pořádně by se tam vyvětralo, třeba by se už tolik nehlučelo a možná i méně sprostě nadávalo.…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc