Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Morfium

Szczepan Twardoch

Szczepan Twardoch: Morfium
Szczepan Twardoch: Morfium

Konstantin Willemann se narodil jako privilegovaný syn německého šlechtice, ale podivínská matka z něj chtěla mít vzorného Poláka. A tak se průměrný malíř Kosťa přižení do rodiny polského národovce, žije pohodlný život díky dědictví a v armádě to dotáhne na dekorovaného poddůstojníka. Navzdory příjmení je však mužem bez vůle. Kosťa je feťák, miluje večírky, lehké děvy a morfium. Když v roce 1939 padne Polsko a Varšava se změní na zubožené město, začíná Kosťovo bezcílné bloudění a hledání identity. Kým se stane? Vzorným otcem malého syna? Hýřivým narkomanem? Hrdinou polského odboje? Nebo kolaborantem, kterému cestu k vzornému profilu říšského Němce umetl otec-aristokrat?

Román Morfium od Szczepana Twardocha (37) je svůdná past. Zdánlivě tradiční historická látka, která z pohledu jedince zachycuje dobu okupace, začátky perzekuce minorit, zrod odbojových hnutí, a navíc vyztužená špionážní zápletkou. Román však s těmito motivy pracuje podstatně podvratněji, než diktují pravidla klasického heroismu. Hlásí se ke středoevropské tradici groteskních děl se jmény jako Gombrowicz, Hašek či Hrabal; děl, která rozvracejí nacionalistické stereotypy a poukazují na to, o jak chabé konstrukty a předpojatosti se často opírají.

Být každým a nikým

Dominantním rysem vyprávění je Kosťova extrémní ich-forma, která kopíruje hrdinovo labilní vědomí. Přechází od učesaných věcných pasáží přes rozbouřené schizofrenní chrlení až k pasážím, které evokují surrealistický automatický…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].