Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Snuff

Viktor Pelevin

Viktor Pelevin: Snuff
Viktor Pelevin: Snuff

Když chcete žít normálním životem, je Rusko nejhorším místem na téhle planetě,“ prohlásil Viktor Pelevin v jednom rozhovoru. „Ale jste-li spisovatel a zajímá-li vás tohle, pak je tím nejlepším,“ ukázal si na hlavu jeden z nejplodnějších, nejpřekládanějších a nejčtenějších současných ruských autorů.

A pravdivost tohoto tvrzení prokazuje i v šesté knize, která mu u nás nedávno vyšla. Snuff můžeme vnímat jako filozofický román a sci-fi – zároveň je až mrazivě přesnou předpovědí postinformační společnosti i způsobů, jimiž rozšiřuje svou moc režim prezidenta Vladimira Putina.

Klub rváčů pro Rusy

V zahraničí je přirovnáván ke Kafkovi a Hellerovi, doma k nástupci Michaila Bulgakova, ale s despektem i k producentovi braku. Každopádně je autorem, který přivedl mladou generaci zpět ke čtení. Není zahleděný do minulosti, dokáže nespoutaným a čtivým jazykem reflektovat současnost v její bouřlivosti, proměnlivosti a zmatenosti. Právě v jeho knihách se začaly objevovat fenomény, kterými žili mladí v devadesátých letech: rozvoj trhu, médií, příval západní popkultury, drogy.

Sám se přitom vyhýbá medializaci a jeho neochota poskytovat informace vedla spolu s obrovskou popularitou jeho knih až ke vzniku mýtů a legend, dokonce ke zpochybňování jeho existence. Dnes už jsou zásadní body jeho života známé. Narodil se v roce 1962 v Moskvě a vystudoval dopravní inženýrství, ale od konce osmdesátých let ho začala lákat literární dráha. V roce 1989 byl přijat na Literární…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].