0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře17. 12. 20165 minut

Rusko chce rozvrátit Západ

Proč by Trump pomáhal Putinovi dosáhnout jeho cílů?

Když si dáme dohromady to, co Donald Trump říkal v kampani, jeho tweety a koho kam jmenuje, můžeme si udělat představu o jeho zahraniční politice. Budoucí prezident důsledně naznačuje, že chce vyjít vstříc Rusku a k Číně se chovat přísně. A přitom je to skoro úplně naopak. Mezinárodní systém vedený Amerikou Číně spíše vyhovuje. A Rusko se snaží jej zvrátit.

Je paradoxní, že Mitt Romney nebyl jmenován ministrem zahraničí právě v době, kdy se potvrdil jeho klíčový názor na zahraniční politiku. V roce 2012 pronesl Romney známý výrok: Rusko je „geopolitický protivník Ameriky číslo 1“. Prezident Obama se tomuto tvrzení vysmál a jiní – včetně mě – se domnívali, že to Romney přehnal. My jsme se mýlili, Romney měl pravdu.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Obama svůj nesouhlas s Romneym odůvodnil tím, že Rusko je „regionální mocnost“ a jeho ekonomika upadá. Postavení Ruska, kterému se od roku 2012 daří ještě hůř, tím popsal přesně. Ruská ekonomika za dva roky opravdu oslabila. The Economist uvedl, že v uplynulém desetiletí stouply výdaje státu z 35 procent HDP na šokujících 70 procent. Rubl se zřítil. Veřejný dluh Ruska dnes agentura Moody’s označuje za podřadný.

Pohled Číny na svět je v podstatě neškodný.

Za Putinovy vlády však Rusko našlo způsob, jak se – navzdory své ekonomické slabosti – geopoliticky prosadit. Dokázalo to efektivním využíváním svých předností, jako jsou stále mohutné ozbrojené síly a tajné služby, stejně jako možnost veta v Radě bezpečnosti OSN.…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc