Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace, Společnost

Šabatové války

První zářijovou neděli, což je v Izraeli začátek pracovního týdne, bylo radno zrušit všechny plány. Vlakový spoj mezi Haifou a Tel Avivem byl totiž pozastaven a dojíždějící trávili hodiny v zácpách na dálnici. Vojáci nebyli schopni dostat se včas zpět na základny, nikdo nestíhal schůzky v jiných městech, děti, které mají školy daleko, se zpozdily.

Premiér Netanjahu, který sestavil vládní koalici s malými ultraortodoxními stranami, totiž pod jejich tlakem v pátek večer na poslední chvíli rozhodl, že plánované opravy na železnici musí být v Tórou předepsaný den odpočinku pozastaveny. A to i navzdory tomu, že opravy státní infrastruktury se bez problémů na šabat dělaly celá desetiletí. A také přesto, že v tu chvíli práce již probíhaly a část trati už byla rozmontovaná. Údržba mohla znovu začít až po skončení šabatu, poté co se v sobotu setmí.

Sekulární Izraelci, jichž je v zemi většina a kteří jsou jednoznačně proti pronikání náboženských předpisů do státní sféry, zažívali hlubokou frustraci. Podobně jako my Češi se nahlas pořád dokola diví, jak se zemi stane, že má tak otřesné vůdce, stejně jako sérii koaličních vlád, které neodpovídají složení a preferencím ve společnosti.

Rozepře se táhly i po zbytek září. Radnice ve spíše pobožném Jeruzalémě chce postihovat večerky, které zůstávají v pátek večer a v sobotu otevřené. A ultraortodoxní ministr vnitra z vlády Benjamina Netanjahua se nechal slyšet, že má na mušce i sekulární a moderní Tel Aviv, kde řada menších prodejen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].