Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Společnost Od věci

Nádražní antropologie

Nádražky, vagus.cz
Žádné místo životního zmaru. (Zleva Matouš, Alžběta a Jiří v dejvické nádražce) • Autor: Matěj Stránský

„Jsme na nich závislí,“ konstatují v průměru třicátníci Alžběta, Jiří a Matouš, kteří na webu Vágus.cz už osm let osobitým stylem recenzují nádražní restaurace a dva průvodce nádražkami vydali knižně. Návštěvu přiřazují občas k zážitkové turistice a někdy zase k etnografickému výzkumu.

Co dělá nádražku dobrou nádražkou?

Jiří: To se dost těžko popisuje. V každém případě je to o atmosféře, společenství lidí, kteří se v ní ocitají na cestě odněkud někam – přijíždějí, odjíždějí, někteří zůstávají… Fenomén nádražních restaurací je daný taky historicky – rakousko-uherská železniční síť patřila k jedné z nejhustších a nádraží s restauracemi bývala její chloubou a vizitkou, navíc doplněná dalšími službami, holičem, obchody, ale i kulturním sálem.

Matouš: Jde o genius loci. Dobrou nádražku nedělá to, když si někdo otevře Potrefenou husu na Hlavním nádraží a vyhazuje každého, kdo vypadá, že se tam nehodí. Jejich půvab naopak spočívá v tom, že může přijít každý, dát si pivo, kafe, párek nebo cokoli jiného, a necítí se tam nesvůj. Samozřejmě existují rozdíly – nádražky, jež dýchají poetikou, a nádražky, do kterých se už člověk bojí vstoupit, aby ho někdo nepřetáhl židlí po hlavě.

Jste profesemi redaktorka, politolog–indolog a „markeťák“ v neziskovce. Proč nádražky vlastně recenzujete?

Alžběta:

I_obalka_R34_2016
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R34_2016
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 43 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Kateřina Mázdrová

redakce vydání

mazdrova
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 377
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte