Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Z krize vyjdeme úspěšně

Je zjevné, že by ráda řekla víc, než jí její pozice dovoluje. Jenže jako místopředsedkyně Evropské komise musí Kristalina Georgieva pečlivě vážit slova. A právě ohledy na často protichůdné zájmy mnoha hráčů v EU jsou nakonec podle ní jedním z důvodů, proč se vrcholným evropským politikům dlouhodobě nedaří lidem vysvětlit prospěch, který jim Unie přináší.

Kristalina Georgieva, nová šéfka MMF • Autor: Milan Bureš
Kristalina Georgieva, nová šéfka MMF • Autor: Milan Bureš

Z vašeho twitterového účtu je patrné, že vás zasáhla smrt boxerského šampiona Muhammada Aliho. Co z jeho života vás oslovilo?

Obyčejní lidé někdy dokážou neobyčejné věci: Muhammad Ali zásadně změnil vlastní život i životy lidí kolem sebe. A také že lidé často nejsou takoví, jací se na první pohled zdají být. V Alim všichni viděli hlavně svaly, ale za nimi se skrývala pozoruhodná mysl a silná osobnost.

Ali vyznával muslimskou víru. A my nyní debatujeme, jak jeho souvěrci změní Evropu. Jeden konkrétní příklad soužití s muslimy ovšem bývá málokdy zmiňován. V Bulharsku, odkud pocházíte, žije jedna z největších muslimských komunit v Evropě, bezmála milion lidí. Vyplývá z bulharské zkušenosti nějaké univerzální poučení?

Bulharská zkušenost je velmi specifická, ale má i univerzální rozměr. Na konci 19. století upadala osmanská říše a Bulharsko se po bezmála pěti stech letech osvobodilo od turecké nadvlády. Část Turků odešla, ale hodně se jich rozhodlo na bulharském území zůstat. Těmto lidem to mohli Bulhaři pěkně osladit, ale neudělali to – místo toho otevřeli svá srdce a rozhodli se žít se svými muslimskými sousedy v míru.

Na pronásledování došlo až za komunismu, kdy byli příslušníci turecké menšiny kupříkladu donuceni změnit svá jména na bulharská. Většinová bulharská společnost však tyto kroky odsuzovala a okamžitě po pádu režimu se mohli lidé ke svým původním jménům vrátit. To jsou univerzální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].