Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Tažní ptáci se nevrací

Východní Evropa se vylidňuje, vlády se snaží tento trend zvrátit

Není těžké pochopit západní státy EU, že vyčítají Východoevropanům neochotu podílet se na přijímání syrských uprchlíků. Z údajů OSN, které zveřejnil deník Financial Times, totiž plyne, že z našeho regionu odešlo od roku 1990 na Západ tolik přistěhovalců, že to mělo za následek snížení počtu obyvatel východní části EU a na Balkáně v řádu procent (při souhrnném počtu necelých 100 milionů). Tento region je podle OSN jediným na světě, jemuž dlouhodobě ubývá obyvatel.

Dá se na to jistě nahlížet jako na přirozenou migraci v rámci celé Evropy, když díky nabyté svobodě pohybu mnoho lidí využilo šanci jít za lepším životem na Západ v čase, kdy se mnoho postkomunistických států potýkalo s přechodem na kapitalismus a životní úroveň přechodně poklesla.

Problém je, že tito lidé se domů nevrátili, ani když začala léta silného ekonomického růstu, a že nadále odcházejí. To je případ Polska, z něhož podle odhadů odešly během čtvrtstoletí dva miliony lidí, nebo Bulharska, které přišlo z původních deseti milionů o více než tři miliony obyvatel, nebo Litvy, jejíž obyvatelstvo se scvrklo z 3,7 na 2,9 milionu.

Kdo by emigroval?

Mnoho emigrantů jsou lidé v produktivním věku, často s dobrým vzděláním a kvalifikací, kteří doma chybějí. Proto se například polská i maďarská vláda odhodlaly k akci. V Polsku zavedla letos příspěvek 500 zlotých (přes tři tisíce korun) měsíčně na každé druhé a další narozené dítě. Cílem je zvednout porodnost, která je jedna z nejnižších v Evropské unii (1…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].