Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Země se propadla do konspiračního pekla

Se sociologem Michalem Vašečkou o Slovensku po volbách a o tom, v čem se liší od Česka

Michal Vašečka, MU Brno • Autor: Matěj Stránský
Michal Vašečka, MU Brno • Autor: Matěj Stránský

Překvapily vás výsledky voleb?

Ano a myslím si, že každý, kdo bude tvrdit, že ho nepřekvapily, lže. Na druhé straně k rozvratu politické scény směřovalo Slovensko už několik let. Parlament je složený v podstatě ze značně nestandardních, těžko uchopitelných populistických stran, kde opravdu standardní z osmi jsou jen dvě.

Zavinili ten rozvrat politické scény politici?

Ano. Kdybych měl začít hledat začátek toho všeho, tak ho asi najdu už v roce 2003 během druhé Dzurindovy vlády, kdy se začalo v politice korumpovat ve jménu vyšších principů a slovenští voliči začali ztrácet iluze z devadesátých let, kde byl na jedné straně Mečiar, pro mnohé ztělesněné zlo, a na druhé straně víra, že ti ostatní přece reprezentují v principu dobro. Byl to černobílý svět jako z pohádek, ale lidem to umožňovalo udržovat si nějakou integritu.

Ztráta iluzí pokračovala první vládou Roberta Fica a úplný rozvrat naznačil kolaps vlády Radičové. Mnozí to tehdy analyzovali tak, že došlo k rozvratu pravice, ale ve skutečnosti už tam začal zahnívající proces, který rozleptával celý systém.

Byl Ficův volební úspěch v roce 2012, když mohl sestavit jednobarevnou vládu, výrazem touhy společnosti po pevném bodu a řádu? A teď se ukázalo, že i tato iluze padla?

To byla i reakce na nefunkčnost vlády Ivety Radičové. Politici z této vlády přispěli ke zklamání voličů možná daleko víc, než mohl kdykoli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].