Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv, Politika, Společnost

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

Česko proti kvótám

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Vyhrocené reakce na české politické scéně vyvolalo rozhodnutí zemí EU podělit se o uprchlíky přicházející do Evropy zejména z válkou postižené Sýrie. Česku podle dohody připadne zhruba 1500 lidí, tedy stejný počet, který Sobotkova vláda slíbila přijmout dobrovolně. Na rozdíl od slovenské vlády, jež společně s Českem, Maďarskem a Rumunskem hlasovala proti, nicméně nenapadne rozhodnutí soudní cestou.

Ústupek Kleslové

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Energetická společnost ČEZ potvrdila, že starostce Prahy 10 a šéfce pražské ANO Radmile Kleslové platila za služby až 100 tisíc korun měsíčně. O částce se dosud jen spekulovalo. Kleslová po kritice zůstala ve zmíněných funkcích, minulý týden se vzdala jen pozice místopředsedkyně strany.

„Kritiku sklízí Česká republika přes 20 let. Pro ostatní země je náš systém neuvěřitelný. Jsme poslední země v Evropě, která umožňuje umísťování dětí do tří let do ústavů.“

Autor: Profimedia.cz
Autor: Profimedia.cz

Předsedkyně asociace Dítě a Rodina Věduna Bubleová o tuzemské praxi, kvůli níž loni skončilo v dětských domovech více než 1600 dětí mladších tří let.

1 000 000 000 Kč

Studenti (ilustrační foto) • Autor: Milan Jaroš
Studenti (ilustrační foto) • Autor: Milan Jaroš

Touto částkou do státního rozpočtu ročně přispívají zahraniční studenti studující na českých vysokých školách, jak uvedla studie z dílny vzdělávacího projektu Kredo. Jde jen o peníze, které cizinci zaplatí na dani z přidané hodnoty. Na dalších nákladech podle Kreda studenti zaplatí během jednoho roku další čtyři a půl miliardy korun. Na veřejných vysokých školách studuje více než 35 tisíc mladých lidí (souhrnné údaje ze soukromých škol nejsou k dispozici).

Po trenýrkách na Hradě padaly hlavy

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Akce umělecké skupiny Ztohoven, během níž její členové na protest proti politice Miloše Zemana vyměnili prezidentskou standartu za obří rudé trenýrky, měla dohru nejen pro umělce, které policie po činu zadržela, následně propustila a poté začala vyšetřovat. Ve funkci skončil ředitel prezidentovy ochranky Petr Dongres a spekulovalo se také o blížícím se konci šéfa Hradní stráže.

Kancléř bez prověrky

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář nedostal od Národního bezpečnostního úřadu prověrku na stupeň přísně tajné. Neoficiální informace médií sám v pátek potvrdil. Blízký spolupracovník hlavy státu ovšem na Hradě zatím zůstává: sám se rezignovat nechystá a prezident mu už přiznal právo se odvolat, což Mynář podle svých slov také udělá.

Poslední rok školky povinně

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Vláda schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové učinit poslední rok předškolního vzdělávání povinným pro všechny děti. Slibuje si od toho vyrovnání startovních podmínek zejména pro děti ze sociálně slabších rodin.

Mýty o znásilnění přetrvávají

Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský
Ilustrační foto • Autor: Matěj Stránský

Jirsa míří na Ústavní soud

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Bývalý šéf Soudcovské unie ČR a dlouholetý soudce pražského městského soudu Jaromír Jirsa hladce prošel schvalovací procedurou v Senátu a míří na Ústavní soud. Jirsa nahradí Vlastu Formánkovou, jíž skončil mandát začátkem srpna.

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Hned dva výbuchy minulý týden zasáhly život v Česku. Nejprve v pondělí při explozi ve vlašimské zbrojovce tři lidé zemřeli a řada dalších byla zraněna. Den poté pak výbuch v lihovaru v Dobrovici na Mladoboleslavsku přinesl se 14 zraněními méně tragickou bilanci. Příčiny obou nehod šetří policie, škody majitelé odhadují na stamiliony.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].