Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

Měla by česká vláda jasně podpořit polskou politiku vůči konfliktu na Ukrajině?

Přestřelka v newsroomu: Martin Ehl, Erik Tabery, Marek Švehla, Robert Břešťan, Martin M. Šimečka

Měla by česká vláda jasně podpořit polskou politiku vůči konfliktu na Ukrajině? Nebo je opatrný postup premiéra Sobotky v tak vyhrocené, ekonomicky citlivé situaci rozumný?

Martin Ehl

Polská politika vůči konfliktu na Ukrajině je tak radikálně odlišná od jakéhokoli postoje českých politických stran poučených debatou o americkém radaru, že očekávat podporu polské politice z Prahy je naivní.

Erik Tabery

Já vidím problém v tom, že Česko nemá jasné priority zahraniční politiky (a ani té bezpečnostní). Víceméně se spoléháme na to, že problémy za nás někdo jiný vyřeší. To může fungovat, ale pak bychom neměli bránit druhým, aby pracovali za nás. Takže by stačilo, kdyby česká diplomacie mlčela.

Marek Švehla

Ale v čem se tak lišil Zaorálkův názor od Sikorského? Možná v detailech, obecná linie však byla stejná. Změna nastala, když se tématu chopil Sobotka, který zjevně nemá na zahraniční politiku názor a vidí ji jen skrze domácí témata všedního dne. Myslí na nezaměstnanost a investice a českou skepsi vůči armádám a svého stranického konkurenta Haška, a mezitím se mu Visegrád rozpadá pod rukama.

Robert Břešťan

Priorita je Evropská unie a transatlantická vazba, pokud se nemýlím. A i když ve vládě nemáme zahraničněpolitické jestřáby à la Sikorski, nemám pocit, že bychom se proti tomu ve vztahu k ukrajinské krizi nějak zpronevěřovali.

Marek Švehla

Politika EU je zatím politikou minima nutného, takže tam se nemáme čemu zpronevěřovat. Podstatné je, že Sobotkova vláda ztrácí Polsko. A je otázka, jak moc to vadí.

Robert Břešťan

Přijímat nějaké sólo sankce by byl neúčinný nesmysl. To, že akceschopnost EU je v krizi chabá, je věc jiná. Fakt, že si Zaorálek nesedl se Sikorským, znamená, že ztrácíme Polsko?

Erik Tabery

Nejde jen o Zaorálka a Sikorského. Četl jsem skvělý text Martina Ehla o Visegrádu a máme evidentně hlubší problém. Podle mě je pro nás Polsko důležité a bude stále důležitější. Nemusíme být jestřáb, ale snažit se hledat společný hlas, to bychom měli.

Marek Švehla

Diplomacie má širší škálu nástrojů než jen sankce. Sobotka má možnost pozvat Tuska, demonstrativně se s ním radit, jet společně na Ukrajinu, prohlásit, že je podobně jako Polsko „znepokojen“. K ničemu by jej tyto rituály nezavazovaly, vytvářely by ale silnější spojenecké pouto. To se však neděje.

Martin M. Šimečka

Myslím, že by úplně stačilo, kdyby Sobotka využil své „právo mlčet“, bohužel měl potřebu promluvit a zbytečně tím Poláky naštval. Souhlasím s Erikem, že česká zahraniční politika nemá vůbec jasno o svých prioritách. Může to však být ještě horší, pokud by se ukázalo, že naopak jasno má a Sobotkův výrok byl pronesen promyšleně.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 26/2014 pod titulkem Měla by česká vláda jasně podpořit polskou politiku vůči konfliktu na Ukrajině?