Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Přestřelka v newsroomu

A nakonec vyhrají Němci. Bude to platit i v Brazílii?

Přestřelka v newsroomu: Tomáš Lindner, Luděk Mádl, Jindřich Šídlo, Marek Švehla, Erik Tabery

John Terry • Autor: Globe Media /  Reuters
John Terry • Autor: Globe Media / Reuters

Otázka: Anglický reprezentant a později komentátor Gary Lineker kdysi prohlásil, že fotbal je hra pro 22 hráčů na 90 minut, kterou vždycky nakonec vyhrají Němci. Bude to platit i v Brazílii?

Jindřich Šídlo: K tomu je tedy ještě potřeba dodat, že naposledy vyhráli Němci nějaký velký turnaj v roce 1996, kdy ve finále Eura porazili Čechy. Mistrovství světa naposledy Němci vyhráli v roce 1990, kdy v semifinále vyřadili na penalty právě Anglii s Linekerem. Odtud patrně to Linekerovo trauma. Takže myslím, že to nevyjde ani letos. Mezi osm nejsilnějších týmů ale Němci určitě patří.

Erik Tabery: Jsem na Němce hodně zvědavý, ale nebudí ve mně dojem nejlepšího týmu. Já bych to přál Anglii, to je však dopředu ztracené podobně jako v případě Arsenalu. Nehrajme tyto falešné hříčky. Mimochodem, v Arsenalu hrají tři němečtí reprezentanti. Ale Němci jsou vždy takový ten tým, který když vyhraje, nikoho to patrně nepřekvapí. A je taky  zajímavé podívat se, jak se „národnostně“ německý národní tým změnil právě od devadesátých let.

Marek Švehla: Nevím, jestli je to jen můj pocit, ale podle mě Liga mistrů úplně zastínila nějaké mezinárodní – jak se říká – měření sil. Celkem tedy znám Barcelonu nebo Arsenal, nemám ale vůbec páru o tom, jak teď hrají národní týmy. Platí ještě, že Španělé tam jedou jako největší favorit?

Jindřich Šídlo:  No nevím, ten tým, co vyhrál tři turnaje po sobě, už přece jen stárne, a ještě tam jede Torres. Já se nejvíc těším na Belgičany.

FIFA go home! (Protest proti fotbalovému šampionátu, São Paulo, březen 2014) • Autor: Globe Media /  Reuters
FIFA go home! (Protest proti fotbalovému šampionátu, São Paulo, březen 2014) • Autor: Globe Media / Reuters

Erik Tabery: Souhlasím, Belgičani v čele s Hazardem z Chelsea budou hodně zajímaví.

Jindřich Šídlo:  No tak jen doufejme, že Hazard tentokrát odolá pokušení kopat do podavače míčů, pokud nebude spokojen s jeho rychlostí. Ale ten tým je skvělý, je tam Kompany, Curtois, Lukaku…

Erik Tabery:  On nekopal do něj, ale do toho míče pod ním, ale udělal chybu, to ano.

Jindřich Šídlo:  Viděl bych čtvrtfinále asi takhle: Argentina, Brazílie, Uruguay, Španělsko, Německo, Itálie, Nizozemsko, Portugalsko. Vyhrát pak už může kdokoli, včetně Itálie, která je nekonečně nudná, a tak dělá docela pravidelně dost slušné výsledky. Pardon, zapomněl jsem na tu Belgii. Asi místo Nizozemska.

Tomáš Lindner:  Vratím se k první otázce. Na vítězství tipuju trochu podceňovanou Argentinu, kterou na minulých dvou turnajích brzdil slabý trenér, nebo právě Němce. Ti za Linekerových časů vyhrávali zarputilou bojovnou hrou. Teď hrají asi nejhezčí fotbal - a kupodivu to zatím na velké tituly nestačí. Letos jsou ale hodně hladoví a možná v nejlepších letech… Právě ten hlad možná bude chybět Španělům, kteří mi „objektivně“, tedy silou sestavy, pořád připadají nejsilnější.

Jindřich Šídlo:  Souhlasím, že Mesut Özil, Per Mertesacker i Lukas Podolski by si titul zasloužili.

Tomáš Lindner:  Jen aby se ale Němci nezačali Arsenalu podobat – hrajou hezky, končí na pěkných třetích místech a teď začínají jejich hráči být podezřele často zranění.

Luděk Mádl: Jindřichu, než začneš tipovat čtvrtfinále, podívej se na pavouka, obávám se, že tuhle tvoji vysněnou sestavu asi neumožní. Co se týče Němců, přesněji řečeno německé reprezentace, tak alespoň u mě dochází k pozoruhodnému jevu, že teď jsou mi způsobem hry i osobou trenéra Joachima Löwa tak sympatičtí, že bych jim úspěch přál; před nějakými 15 lety by mě něco takového v souvislosti s Němci nenapadlo ani omylem. Co se týče favorita, tak já si tipnu takového černého koně vzadu, a to bude Uruguay.

Jindřich Šídlo:  Na pavouka jsem nekoukal, pravda. „Sympatické Německo" zní jako oxymoron, ale souhlasím.

Luděk Mádl:  Nepsané pravidlo o tom, že Evropané mimo Evropu nevyhrávají, bylo poprvé porušeno před čtyřmi lety v JAR, nicméně jihoamerické podmínky s vysokými teplotami a vlhkostí vzduchu, zejména na severu v oblasti tropických pralesů, asi evropským celkům opravdu nebudou hrát do karet. Domácí Brazílii podle mě udolá očekávání domácího publika, navíc to vypadá, že tým nemá vyzrálého lídra. Neymar je fracek, Oscar je mladý, snad by to mohl zezadu řídit Thiago Silva.

Brazilský útočník Neymar v dresu Barcelony • Autor: fcbarcelona.com
Brazilský útočník Neymar v dresu Barcelony • Autor: fcbarcelona.com

Luděk Mádl: U Argentiny se opět čeká, zda Messi napíše na MS příběh, kterým by se vyrovnal legendám Pelému nebo Maradonovi. A já si myslím, že ho zase nenapíše, protože fotbalově je sice fenomenální, ale jako osobnost podle mě tu velikost postrádá. A když se budou všichni tihle velcí prát, mohlo by to vyjít na tu Uruguay, v čele s Jindřichovým „oblíbencem“ Luisem Suárezem. 

Tomáš Lindner: Je to tak. Zajímavé je, že ta německá proměna před domácím turnajem začala obecnou otázkou: jak chceme, aby nás svět vnímal, a jaký styl fotbalu tomu odpovídá? Zvolili si tuhle atraktivní, útočnou hru a začali ji šířit do mládežnických týmů v celé zemi.

Tomáš Lindner:  Ještě předhodím jednoho černého koně: Švýcarsko. Mají celkem lehkou skupinu, turnajové zkušenosti, skvělého trenéra Hitzfelda a hráče z docela zajímavých klubů.

Jindřich Šídlo: Vždycky někdo překvapí, jasně. Kdysi Chorvati, Turci, minule už Uruguay, může překvapit Francie…

9. - 15. června, č. 24/2014 • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
9. - 15. června, č. 24/2014 • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Luděk Mádl: Kdo nepřekvapí, to bude Anglie. Skoro bych si vsadil, že nepostoupí ze skupiny.

Jindřich Šídlo: Důchodci za životní jistoty? No jsem na to zvědavý.

Luděk Mádl: Oni tam právě jedou s osmnáctiletými kluky. A sem tam děda, to je pravda. Teda s osmnáctiletými jsem to kapku přehnal, to je Luke Shaw, ale mají tam jen 5 lidí nad 30.

Jindřich Šídlo: Ovšem Lampard, Terry, Gerrard, to je klub aktivního stáří.

Erik Tabery: Jo, oni si to zaslouží. Hlavně ti první dva.

Fernando Torres • Autor: ČTK
Fernando Torres • Autor: ČTK

Luděk Mádl: Terry tam není. 

Jindřich Šídlo: Tak si to nezaslouží. 

Erik Tabery: To kvůli tomu průšvihu, nebo co to bylo?

Luděk Mádl: Vzdal se reprezentace, jestli se nepletu.

Erik Tabery: Ale to bylo kvůli něčemu nefotbalovému, ne?

Jindřich Šídlo: Něčím takovým vyhrožoval kvůli svému rasistickému výstupu proti Ferdinandovi asi před dvěma lety.

Luděk Mádl: Tak. Kvůli tomu přišel o kapitánskou pásku. Pak se zranil Rio Ferdinand, tak Terryho přece jen vzali na Euro 2012, ale hrál tam jen jeden zápas. A pak snad už jen jeden zápas v kvalifikaci - a 23. září 2012 ohlásil, že ukončil reprezentační kariéru. V Anglii kolem toho bylo docela haló; Terry měl v médiích spoustu přímluvců, aby na MS jel, ale Hodgson ho nepřemlouval.

Tomáš Lindner: By the way: posílám jednu pěknou písničku, německý hit pro MS 90 - zde

Jindřich Šídlo: Goodbye Lenin! 

Nacházejícímu mistrovství se věnuje v novém Respektu v rubrice Téma text s titulkem Příběh, který nemá logiku

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 24/2014 pod titulkem A nakonec vyhrají Němci. Bude to platit i v Brazílii?