Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Nejzajímavější otázky voleb

Čtení ve stranických programech není dvakrát zábavná kratochvíle. Za obecnými frázemi o zaručené cestě k prosperitě se však přece jen skrývá informace, jak se bude v příštích letech v Česku žít. Tady jsou odpovědi na 20 otázek, o nichž si myslíme, že by vás mohly zajímat.

19 A jaros varianta02 R42 2013 • Autor: Respekt
19 A jaros varianta02 R42 2013 • Autor: Respekt
19 02 potraviny jaros R42 2013 • Autor: Respekt
19 02 potraviny jaros R42 2013 • Autor: Respekt

Jak zajistit dostatek míst v mateřských školách?

ČSSD chce zavést poslední rok školky jako povinný. Debata o tom probíhá i v ODS, včetně zřízení vzdělávacích programů, především proto, aby všechny děti, včetně těch sociálně znevýhodněných, byly v první třídě na stejné startovní čáře. A kde vzít ta místa? Sociální demokraté chtějí vložit dvě miliardy korun ze státní kasy do fondu, z nějž by stát přispíval až 50 procenty obcím na výstavbu nových školek, a také hodlají využít na stavbu školek peníze z evropských fondů. Evropské peníze v investičním programu plánují využít na vznik školek i lidovci. Zelení navrhují dát dostatek míst dokonce do zákona a tím zcela přetáhnout odpovědnost z obcí a krajů na stát. Zelení by rádi obnovili i existenci veřejných jeslí. V tom se shodnou s ODS, která by chtěla zajistit předškolní výchovu už dětem od dvou let a reagovat tak na trend zkracování rodičovské dovolené. Jak to zaplatit však občanští demokraté zatím neříkají. ODS a TOP 09 chtějí také připravit lepší podmínky pro zakládání soukromých, firemních a univerzitních školek, Zemanovci se omezují na slib, že nedovolí rozprodávání školek – to už ovšem nikdo nedělá.

Máme přijmout euro, případně stanovit i závazný termín?

Hlavní vlna strachu z toho, co způsobí ekonomická krize s Evropou, je pryč. Většina politických stran chce vstoupit do eurozóny a přijmout společnou evropskou měnu euro. Konkrétní datum však stanovit odmítají. Sociální demokraté, a podobně například lidovci či zelení, odkazují na chvíli, „až to bude ekonomicky výhodné“, jinými slovy, až bude situace v eurozóně ještě stabilnější a Česko se co do příjmů ještě o něco přiblíží úrovni západních států. Když mají být strany konkrétnější, padá termín okolo roku 2020.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].