Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Hudba podle Guinnessovky

Pokus o nejkratší koncert neplatí. Alespoň tak to rozhodli zástupci Guinnessovy knihy rekordů, když ze seznamu vyřadili památné vystoupení White Stripes z roku 2007 v kanadském městě St. John’s. Garážové duo tehdy před několika stovkami fanoušků shromážděnými na ulici zahrálo jednu notu. Oznámili to dopředu, vstupné se neplatilo a ten samý večer odehráli ve městě plnohodnotnou show; nikdo se tedy nemohl cítit ošizený.

Zamotali ovšem hlavu Guinnessově komisi, která se nemohla shodnout, co vlastně znamená nejkratší. Není nejkratší koncert ten, na kterém kapela vyleze na pódium, ale nezahraje vůbec nic? A co když se muzikanti vůbec neobjeví? Z podobných důvodů Guinnessova kniha neeviduje nejkratší píseň či báseň – neumí je prý změřit.

Jack White coby nástupce White Stripes byl však náhradou s vážností vyzván, aby se směle pokusil pokořit jeden ze 40 tisíců jiných rekordů, jež jsou v aktivní databázi. Nenapadlo ho nic jiného a méně exaktního než uspořádat koncert, během něhož zazní největší množství metafor v historii. Samozřejmě neměřitelná věc, kterou hudebník pojal spíš coby provokaci.

To artrockeři Flaming Lips se drží zajetějších kategorií a plánují koncem června odehrát co největší množství koncertů během 24 hodin. Konkrétně osm: aby tak o jeden předčili jednodenní turné rappera Jay-Zhoa z roku 2006. Rapper Chiddy z dvojice Chiddy Bang zase vyzývá, aby někdo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].