Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Češi v Zambii a pomoc české vlády

Měla by česká vláda pomáhat k útěku svým občanům, kteří jsou vězněni podobně, jako to bylo v případě tří Čechů obviněných ze špionáže v Zambii?

Jan Bubeník

personálně-poradenská fima Bubenik Partners

Vláda by měla pomáhat chránit své občany a jejich lidská práva. Zvláště v situacích a teritoriích, kde není jisté, jestli se jim dostane spravedlnosti a férového zacházení. Jako někdo, kdo v podobné situaci sám byl, velmi oceňuji schopnost profesionálů v našich státních službách efektivně pomoci. Ať to bylo vysvobození televizního štábu z Iráku nebo naposledy pomoc třem našim spoluobčanům s jejich situací v Zambii. Děkuji ještě jednou za sebe a Ivana Pilipa, naše rodiny, ale i za všechny ostatní, kdo se dostali v zahraničí do složité situace a byli na tuto pomoc odkázáni!

 

PETRA PROCHÁZKOVÁ

novinářka

V případě záchrany českých občanů zadržovaných v Zambii se vláda, diplomatické i jiné služby zachovaly podle mne správně. Nelze ovšem říci, že by vždy, když bude nějaký Čech zadržen v zahraničí, měla být organizována operace na jeho záchranu. Musí se posoudit okolnosti: proč byl zadržen, co mu hrozí, čeho se dopustil, jak se s ním zachází, má-li šanci na spravedlivý soud. Pokud tyto záležitosti nejsou splněny, navíc pokud mu hrozí nepřiměřený trest, nebo pokud je zjevně obviněn z něčeho, co neudělal, popřípadě z něčeho, co v naší kultuře není považováno za odsouzeníhodné, musí náš stát zasáhnout. Jak, to je další otázka. Nejdříve zajisté vyjednáváním. Pokud k ničemu nevede, je nutné při záchraně života třeba i porušit zákon. Život je víc než paragraf a diplomatický protokol.

 

Ivan Pilip

poradenská firma Conseille

Česká vláda, stejně jako vláda každého demokratického státu, svým občanům rozhodně pomoci měla. Tito muži nic skutečně trestného neprovedli, a nabízejí se tedy pouze dvě možnosti: pravděpodobnější je, že neprováděli ani žádnou špionáž a Zambie je zadržovala v rozporu s principy občanských svobod a přirozeného práva. Za fotografování letounu na veřejném prostranství se do vězení nechodí. V takové situaci je tedy jistě vhodné pomoc poskytnout. Druhou, méně pravděpodobnou verzí je, že špionáž pro český nebo spřátelený stát prováděli. Pak je ovšem také zřejmé, že je stát nemůže nechat osudu kdesi v subsaharské Africe. Vláda tedy podle mne postupovala správně a věřím tomu, že jiný postup v daném čase a místě nebyl reálný.

 

MILAN VODIČKA

redaktor MF DNES

Vzniká legenda, jak pojedete po Kongu fotit šimpanze, něco tam na vás ušijí, strčí vás za mříže a čeští špioni vás osvobodí. Zní to až moc jako pohádka na to, aby to byla pravda. Stát obvykle pro obyčejné občany nehne ani prstem nad rámec oficiálních povinností, natož aby vymýšlel bondovskou operaci. Jestli tedy onomu triu pomohl utéci ze Zam-bie, aspoň jeden z něj nebyl obyčejný občan, to si můžeme být jistí. Ale celé je to divné: copak vás nějaký stát obviní ze špionáže, a pak vám řekne, že než bude soud, máte si někde sehnat podnájem a hlásit se jednou týdně? Jinak obecná odpověď na vaši otázku zní: obvykle ne. Nikdy nevíte, co je za tím. Co když jsou v tom drogy, zpravodajská hra nebo práce pro třetí stranu? Teoretická výjimka je snad jen očividná nespravedlnost v zemi, kde nevládne zákon.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 2/2012 pod titulkem Anketa: Češi v Zambii a pomoc české vlády