Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ticho v Brně

Moravská metropole zavírá svůj
přední hudební klub

Fléda • Autor: Archiv
Fléda • Autor: Archiv

Pokud se brněnští zastupitelé nezachovají v příštích dnech osvíceně či alespoň soudně, mohlo by se stát, že v turistickém průvodci města zůstane na stránce „noční život“ prázdné místo.

Ohrožena je totiž existence hudebního klubu Fléda, jehož reputace daleko přesahuje jihomoravskou metropoli. Zdejší sál patří k nejoblíbenějším koncertním stánkům v naší zemi a může se pochlubit vytříbenou dramaturgií, která každoročně přitáhne okolo sta tisíc návštěvníků. Fléda je prostě pojem, který kultivuje noční život Brna, stala se centrem mladé kultury a městu slouží jenom ke cti.

Zastupitelé části Královo Pole jsou ale zřejmě jiného mínění. Jinak by nemohli přijmout vyhlášku o omezení hudební produkce po desáté hodině večerní, která se ani nesnaží skrývat, že má jediný účel: Flédu zlikvidovat. Z celého území města totiž omezení platí jen pro několik domů ve Štefánikově ulici, kde klub sídlí. A pro jeho provoz znamená fatální překážku: zásadně totiž nabourává dramaturgii večera, vylučuje pořádání některých typů komponovaných akcí a také oslabuje tržby na baru: pro každý noční podnik zásadní zdroj příjmů.

Memento Praha

Kuriózní na celé situaci je, že podnět k restriktivní vyhlášce – podle tvrzení města – zavdala petice obyvatel z protilehlého domu. S nimi ovšem neměli provozovatelé Flédy za deset let provozu žádný spor ani odtud dosud nepřicházely žádné stížnosti. Spíše se tedy zdá, že petice je zástupný důvod a Fléda je ve skutečnosti terčem šikany, o čemž by svědčilo i 124 „namátkových“ kontrol městské policie, které se v klubu odehrály v průběhu jediného měsíce ledna.

Fléda zatím vždy vycházela požadavkům města vstříc: veřejné prostranství před sálem nechává uklízet na vlastní náklady, je ochotná investovat do totálního odhlučnění. Žádá však, aby město dalo jasně najevo, že o klub stojí a uvědomuje si, jaké renomé mu nejdůležitější koncertní prostor v regionu mezi Prahou a Vídní vytváří.

Brno má ještě šanci vyhlášku zrušit a poučit se z chyb, kterých se nedokázalo vyvarovat hlavní město. Pod strašákem hlukových limitů se z centra Prahy poroučely všechny důležité kluby, popřípadě je jejich provoz dlouhodobě omezován desátou hodinou (jako v případě Roxy). Životu v ulicích to však nepřineslo žádné výhody ani klid, pouze zmizela jakákoli alternativa k bezobsažným turistickým barům a kasinům.

Život ve městě bude vždy z podstaty hlučný. České metropole ovšem jako by se stále zdráhaly uznat, že noční život v jeho kreativní podobě může být velkým turistickým lákadlem. A nemusí být rovnou řeč o městech jako Londýn nebo Berlín – své taháky má i zmíněná Vídeň, Drážďany nebo Curych. Klubová scéna je všude na světě známkou vitality a není velké město, které by za své hlavní plus považovalo, že se v něm dobře spí. To je spíše kvalita venkova. Brno má nyní šanci rozhodnout se, kam se řadí. 

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].