U příležitosti dioxinového skandálu v Německu, kde se zjistilo, že kuřatům a prasatům se do krmení přidával tovární odpad, se zase hodně psalo o mase. „Poprvé v dějinách výživy se v horních společenských vrstvách jí méně masa než v těch nižších,“ citoval časopis Der Spiegel Achima Spillera, odborník na marketing zemědělských produktů. Dá se mu to věřit. Vzdělané, dobře situované rodině neprodáte kuřecí šunku z diskontu, i když je od dusitanů celá růžová. Kdo se vzdělává a kultivuje, ví, jak taková věc vznikla, a tudíž ji nejí. Ví, že je z kuřete, které za celý život nevidělo světlo, zato jej hojně stimulovali chemií. A že je tudíž rozumnější, pokud na to mám, dát si něco lepšího, byť dražšího, kupříkladu biomrkev. To je logika, sdílená evropskými akademiky, manažery, právníky a lékaři, prostě dobře situovanou úspěšnou vrstvou.

Gána z Ukrajiny, se kterou o tom někdy mluvíme, tuhle logiku nesdílí a bio-mrkvi se směje, protože v diskontu vidí mnohem lepší. A stejně si radši dá kuřecí šunku, protože je levnější. Anebo se děsí: Do hor? Na výlet? Na hory přece chodí jen ti nejchudší. Když nemají peníze, jdou tam nasbírat borůvky a houby, aby je prodali a přežili.

Svůj smysl to dává, i v našich končinách to dávalo smysl. Ještě poválečná generace byla odchována heslem „až ty tlustý budou hubený, tak hubený budou studený“. Člověk s postavením se poznal na první pohled podle toho, že byl pěkně vykrmený, a to díky vydatné masité…

2011_obalka_R07
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

2011_obalka_R07
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 45 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1268

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte